HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Veriryhmä, vasta-aineet, tunnistus, panagglutiniini, plasmasta

4181 B -VRAbTu3

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio (09) 471 72574, SPRV:n Veripalvelu (09) 5801 266

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611 ja lääkäri Sanna Siitonen: sanna.siitonenathus.fi / 050 427 2521

Indikaatiot

Verensiirrot potilaille, joilla on panagglutiniineja (esim. AIHA-potilaat). Monet potilailla olevat autovasta-aineet ovat ns. panagglutiniineja, jotka reagoivat potilaan omien punasolujen lisäksi kaikkien muidenkin punasolujen kanssa. Potilaalla saattaa olla samanaikaisesti myös allovasta-aineita, jos hän on immunisoitunut verensiirtojen tai raskauden seurauksena. Näitä allovasta-aineita ei tavanomaisessa vasta-ainetunnistuksessa voida osoittaa eikä sulkea pois, jos panagglutiniinit reagoivat antiglobuliinimenetelmällä.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5 x 7 ml

Menetelmä

Potilaan punasolujen pintaan kiinnittyneet autovasta-aineet pilkotaan entsymaattisesti, ja näin saaduilla soluilla absorboidaan potilaan plasmasta autovasta-aineet. Mahdollisest allovasta-aineet tunnistetaan käsitellystä plasmasta entsyymi- ja antiglobuliinimenetelmillä. Myös sopivuuskokeet tehdään tarvittaessa plasmalla, josta autovasta-aineet on ensin absorboitu pois. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

1-4 vrk

Tulkinta

Vastauksena annetaan lausunto, josta näkyvät todetut punasoluvasta-aineet.

Huomautuksia

Tutkimus vie aikaa, joten verensiirtoihin on varauduttava ajoissa, mikäli mahdollista. Tutkimusta ei tehdä päivystysaikana.

Tutkimus B -VRAbTu3 päivitetty 08.09.2006 /

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.05.2024 klo 00:42.