HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen U -ErytDys (4210) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
E -Akantos, E -Dysmorf, U -Eryt ja U -Suhti
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana). Tutkimus tehdään keskiviikkoisin, ja se on tilattava etukäteen puhelimitse numerosta (09) 471 75344.
Aamuvirtsan jälkeinen toinen näyte enintään noin kahden tunnin rakkoinkubaation jälkeen. Ks. tarkemmin näytteenotto- ohje.
Virtsaputki BD säilöntäaine
Rakko tyhjennetään aamulla normaalisti. Keskisuihkuvirtsanäyte annetaan laboratoriossa enintään kahden tunnin kuluttua kotona virtsaamisesta. 10 ml virtsaa siirretään säilöntäaineelliseen putkeen, putkea käännellään ylösalaisin 4 - 5 kertaa. Näyte säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä. Näyte on tutkittava vuorokauden sisällä näytteenotosta.
Faasikontrastimikroskopia
Kerran viikossa keskiviikkoisin.
Samana päivänä
Viitearvot: negatiivinen
Dysmorfisten punasolujen ja akantosyyttien osuus ilmoitetaan prosentteina. Erittelyä ei tehdä, jos punasoluja on alle 20 x E6/l.
Yli 80 %:n osuus dysmorfisia punasoluja viittaa munuaistason = glomerulaariseen verenvuotoon, alle 20 %:n osuus yleensä verenvuotoon alemmista virtsateistä. Sekamuotoinen hematuria (30 - 70 % dysmorfisia punasoluja) voi aiheutua samanaikaisesta ylempien ja alempien virtsateiden taudista (kaksi eri tautia) tai johtua muusta syystä. Dysmorfisten punasolujen osuus suurenee glomerulonefriitissä vasta päivän kuluttua akuutin taudin alusta. Akantosyyttejä on normaalisti alle 1 % punasoluista, munuaisperäiseen verenvuotoon viittaa jo yli 5 %:n osuus.
Tutkimus tehdään keskiviikkoisin, ja se on tilattava etukäteen puhelimitse numerosta (09) 471 75344. Peruuntuneesta näytteestä tulee ilmoittaa mahdollisimman pian.