HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Immunoglobuliini E, suunnattu seulonta ja erittely, seerumista

4224 S -IgE-Sse

Osatutkimukset

S -Eläi1Er, S -Hein1Er, S -Home1Er, S -Jyr70Er, S -Puu9Er, S -PölyEr ja S -Ruok5Er

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Katso tutkimus 3836 S -AllIgE.

Menetelmä

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue. Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Tutkimusta käytetään selvitettäessä, onko potilas herkistynyt määrättyyn ryhmään kuuluville allergeeneille. Tilaaja valitsee haluamansa ryhmät (seulonnat) alla luetellusta seitsemästä eri vaihtoehdosta. Laboratorio määrittää ryhmää (allergeeniseosta) vastaan kohdistuvan IgE:n määrän. Jos tulos on positiivinen (yli 0,35 kU/l), laboratorio selvittää myös mitä yksittäistä allergeenia vastaan IgE kohdistuu.

Tutkimus on semikvantitatiivinen. Reaktio harvinaisempaan sivuallergeeniin saattaa jäädä havaitsematta (maapähkinä, koira). Jos ihopistokoe ja anamneesi viittaavat IgE-välitteiseen allergiaan, kannattaa negatiivinen seulontakoe tarkentaa spesifisellä IgE-määrityksellä.

Pölyerittely, IgE vasta-aineet Puuerittely, IgE vasta-aineet Heinäerittely, IgE vasta-aineet Jyrsijäerittely, IgE vasta-aineet Eläinerittely, IgE vasta-aineet Home-erittely, IgE vasta-aineet Ruokaerittely, IgE vasta-aineet

Pölyerittely (Phadiatop) Erittelyssä käytetään 8 allergeenia: koivun, pujon, ja timotein siitepölyä, hevosen, kissan ja koiran hilsettä, pölypunkkia (Dermatophagoides pteronyssinus) ja Cladosporium herbarum-hometta.

Puuerittely (tx9) Erittelyssä käytetään lehtipuiden siitepölyallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja viidestä puusta: koivu, leppä, paju, pähkinäpensas ja tammi.

Heinäerittely (gx1) Erittelyssä käytetään heinien siitepölyallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja viidestä heinästä: koiranheinä, niittynurmikka, nurminata, raiheinä ja timotei.

Jyrsijäerittely (ex70) Erittelyssä käytetään jyrsijöiden epiteeliallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja viidestä jyrsijästä: hamsteri, hiiri, kani, marsu ja rotta.

Eläinerittely (ex1) Erittelyssä käytetään eläinten epiteeliallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja neljästä eläimestä: hevonen, kissa, koira ja lehmä.

Home-erittely (mx1) Erittelyssä käytetään homeallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja neljästä homeesta: Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum ja Penicillium notatum.

Ruokaerittely (fx5) Erittelyssä käytetään ruoka-allergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja kuudesta ruoka-aineesta: turska, maapähkinä, maito, munanvalkuainen, soijapapu ja vehnä.

Pölyerittely on herkkä hengitysteiden allergiataipumuksen ja ruokaerittely ruoka-allergiataipumuksen ilmaisija.

Jos ryhmäseulonnan tulos on positiivinen, on tutkittavalla yleensä IgE- vasta-aineita yhtä tai useampaa seoksen allergeenia kohtaan. Joskus ryhmätulos voi olla heikko positiivinen, vaikka yksittäiset allergeenispesifit IgE-tutkimukset jäävät negatiivisiksi (seulontatestiin sisältyvien allergeeni-IgE-vasta-aineiden yhteispitoisuus on yli 0.35 kU/l, mutta minkään yksittäisen allergeenivasta-aineen pitoisuus ei ylitä tasoa 0.35 kU/l). Jos ryhmäseulonnan tulos on negatiivinen, on herkistyminen ryhmän allergeeneja kohtaan epätodennäköistä, muttei poissuljettua. Ryhmäseulonnan herkkyys voi vaihdella allergeenista riippuen ja virheellinen negatiivinen tulos on mahdollinen. Mikäli IgE-välitteisen pöly- tai ruoka-aineallergian epäily on vahva, ja ryhmätutkimus jää negatiiviseksi, voi erittelyn tilata erikseen.

Allergeenispesifin IgE:n ollessa koholla, on herkistyminen todennäköistä. Mitä korkeampi arvo on, sitä todennäköisemmin herkistymiseen liittyy myös oireita. Tuloksen kliininen merkitys on aina suhteutettava potilaan anamneesiin ja oireisiin ja mahdolliset ristireagoivat allergeenit on otettava tulosta tulkittaessa huomioon. Tuloksen merkitys on siis arvioitava kunkin potilaan ja allergeenin kohdalla erikseen. Negatiivinen tulos tekee herkistymisen epätodennäköiseksi, muttei poissulje sitä. Jos potilaalla on ollut vakava allerginen reaktio, olisi kyseisten allergeenien komponenttitutkimukset hyvä määrittää, vaikka allergeenispesifi IgE jää negatiiviseksi (tilattavissa erikseen).

Katso myös S -AllIgE, yksittäisen vasta-aineen määritys.

Tutkimus S -IgE-Sse päivitetty 23.11.2021 / ALL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.