HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Immunoglobuliini E, suunnattu seulonta ja erittely, seerumista

4224 S -IgE-Sse

Osatutkimukset

S -EläinEr, S -HeinäEr, S -HomeEr, S -JyrsiEr, S -PuuEr, S -PölyEr ja S -RuokaEr

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Tuula Metso: tuula.metsoathus.fi / 050 427 1836 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Katso tutkimus 3836 S -AllIgE.

Menetelmä

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue. Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Tutkimusta käytetään selvitettäessä, onko potilas herkistynyt määrättyyn ryhmään kuuluville allergeeneille. Tilaaja valitsee haluamansa ryhmät (seulonnat) alla luetellusta seitsemästä eri vaihtoehdosta. Laboratorio määrittää ryhmää (allergeeniseosta) vastaan kohdistuvan IgE:n määrän. Jos tulos on positiivinen (yli 0,35 kU/l), laboratorio selvittää myös mitä yksittäistä allergeenia vastaan IgE kohdistuu.

Tutkimus on semikvantitatiivinen. Reaktio harvinaisempaan sivuallergeeniin saattaa jäädä havaitsematta (maapähkinä, koira). Jos ihopistokoe ja anamneesi viittaavat IgE-välitteiseen allergiaan, kannattaa negatiivinen seulontakoe tarkentaa spesifisellä IgE-määrityksellä.

Pölyerittely, IgE vasta-aineet Puuerittely, IgE vasta-aineet Heinäerittely, IgE vasta-aineet Jyrsijäerittely, IgE vasta-aineet Eläinerittely, IgE vasta-aineet Home-erittely, IgE vasta-aineet Ruokaerittely, IgE vasta-aineet

Pölyerittely (Phadiatop) Erittelyssä käytetään 8 allergeenia: koivun, pujon, ja timotein siitepölyä, hevosen, kissan ja koiran hilsettä, pölypunkkia (Dermatophagoides pteronyssinus) ja Cladosporium herbarum-hometta.

Puuerittely (tx9) Erittelyssä käytetään lehtipuiden siitepölyallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja viidestä puusta: koivu, leppä, paju, pähkinäpensas ja tammi.

Heinäerittely (gx1) Erittelyssä käytetään heinien siitepölyallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja viidestä heinästä: koiranheinä, niittynurmikka, nurminata, raiheinä ja timotei.

Jyrsijäerittely (ex70) Erittelyssä käytetään jyrsijöiden epiteeliallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja viidestä jyrsijästä: hamsteri, hiiri, kani, marsu ja rotta.

Eläinerittely (ex1) Erittelyssä käytetään eläinten epiteeliallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja neljästä eläimestä: hevonen, kissa, koira ja lehmä.

Home-erittely (mx1) Erittelyssä käytetään homeallergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja neljästä homeesta: Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum ja Penicillium notatum.

Ruokaerittely (fx5) Erittelyssä käytetään ruoka-allergeenien seosta, joka sisältää allergeeneja kuudesta ruoka-aineesta: turska, maapähkinä, maito, munanvalkuainen, soijapapu ja vehnä.

Pölyerittely on herkkä hengitysteiden allergiataipumuksen ja ruokaerittely ruoka-allergiataipumuksen ilmaisija. Nämä, kuten muutkin erittelyt, antavat tietoja myös herkkyyksistä yksittäisille allergeeneille. Kun positiivista (yli 0,35 kU/l) tulosta yksittäiselle allergeenille (esim. koivun siitepölylle) tulkitaan, on kuitenkin käytettävä hyväksi anamneesi- ym. tietoja. Positiivinen tulos ei yksinään osoita, että kyseinen allergeeni aiheuttaisi potilaan oireet.

Katso myös S -Immunoglobuliini E, yksittäisen vasta-aineen määritys.

Tutkimus S -IgE-Sse päivitetty 04.01.2017 / LL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 14.12.2019 klo 01:10.