HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Koriongonadotropiini-B-alayksikkö, seerumista

4235 S -hCG-B-V

Osatutkimukset

-hCGBsuh

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh.(09) 471 72840.

Yhteyshenkilöt

kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Jos näyte perillä yli vuorokauden kuluttua lähetyksestä näyte lähetetään +4 astetta C. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Mikäli halutaan hCG:n vapaa beta-alayksikön osuus kokonais-hCG-pitoisuudesta, on S -hCG-määritys, KL 2122 pyydettävä samasta näytteestä.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Detektioraja on 0.5 pmol/l. Ristireaktio on kaikkien gonadotropiinien kanssa alle 0.1% (molaarisina pitoisuuksina).

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa.

Viitearvot

KAIKKI alle 2 pmol/l

Tulkinta

Gonadotropiinit (hCG, LH, FSH) ja tyreotropiini (TSH) koostuvat kahdesta alayksiköstä, alfa ja beta. Alfa- alayksikkö (hCG-A) on kaikilla hormoneilla sama. Beta- alayksikkö (hCG-B) on kullekin hormonille ominainen määräten siten sen spesifisyyden.

Tutkimus S -hCG-B-V mittaa koriongonadotropiinin vapaata beta-alayksikköä (hCG-beta). Määritystä voidaan käyttää yhdessä hCG:n kanssa hyvän- ja pahanlaatuisten trofoblastikasvainten erotusdiagnostiikassa. hCG-betan osuus kokonais-hCG-pitoisuudesta on alle 4%, mutta istukkasyövässä tämä suhde on korkeampi, yli 5% ja yleensä yli 10%. Koriongonadotropiinitason laskiessa suhde voi nousta ilman, että kyseessä on syöpä, koska hCG-betan puoliintumisaika on pitempi kuin hCG:n.

Kivessyöpäpotilailla hCG-beta kohoaa herkemmin kuin hCG ja päinvastoin kuin hCG se toimii usein myös seminooman merkkiaineena. hCG-betaa voidaan käyttää myös haima-, keuhko-, kohtu-, munasarja- ja rakkosyövän seurannassa. Munasarjasyövässä kohonnut hCG-beta on huonon ennusteen merkki. Haimasyövässä hCG-beta on kohonnut noin 70%:lla potilaista.

Huomautuksia

Mikäli halutaan hCG-B:n osuus kokonais-hCG- pitoisuudesta on hCG-määritys tehtävä samasta näytteestä.

Tutkimus S -hCG-B-V päivitetty 09.01.2020 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 27.01.2020 klo 01:13.