HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus S -hCG-B-V (4235) Koriongonadotropiini-B-alayksikkö, seerumista uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=4235
Tutkimuksen S -hCG-B-V (4235) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
-hCGBsuh
Erikoiskemian laboratorio puh.(09) 471 72844.
Tutkimusta 4235 S-hCG-B-V käytetään kasvainten diagnostiikassa ja seurannassa. Raskauden toteamiseen ja alkuraskauden häiriöiden selvittämiseen käytetään tutkimusta 6469 P -hCG-tot. Sikiön kehityshäiriöiden seulontaan käytetään tutkimusta 4548 S-Tr1Seul tai 4550 S-Tr2Seul.
Seerumiputki 5 ml
1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Jos näyte perillä yli vuorokauden kuluttua lähetyksestä näyte lähetetään +4 astetta C. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Mikäli halutaan hCG:n vapaa beta-alayksikön osuus hCG-pitoisuudesta, on S -hCG-määritys, KL 2122 pyydettävä samasta näytteestä.
Immunofluorometrinen. Detektioraja on 0.5 pmol/l. Ristireaktio on kaikkien gonadotropiinien kanssa alle 0.1% (molaarisina pitoisuuksina).
Viikon kuluessa.
KAIKKI | alle 2 | pmol/l |
Gonadotropiinit (hCG, LH, FSH) ja tyreotropiini (TSH) koostuvat kahdesta alayksiköstä, alfasta ja betasta. Alfa- alayksikkö (hCG-A) on kaikilla hormoneilla yhteinen. Beta- alayksikkö (hCG-B) on kullekin hormonille ominainen määräten siten sen spesifisyyden. Patologisessa kudoksessa hCG alayksiköiden tuotanto voi olla häiriintynyt, jolloin muodostuu intaktin hCG:n lisäksi ylimäärin vapaata beta-alayksikköä. Tutkimus S -hCG-B-V mittaa koriongonadotropiinin vapaata beta-alayksikköä (hCG-beta).
Määritystä voidaan käyttää yhdessä hCG:n kanssa hyvän- ja pahanlaatuisten trofoblastikasvainten erotusdiagnostiikassa. Käytännössä kaikki gestationaaliset trofoblastikasvaimet erittävät sekä hCG että hCG-B-V. Näiden suhteellista osuutta voidaan käyttää hyvän- ja pahanlaatuisten trofoblastikasvainten erotusdiagnostiikassa. hCG-betan osuus suhteessa totaali-hCG:iin on normaalisti alle 4%, mutta istukkasyövässä tämä suhde on korkeampi, yli 5% ja yleensä yli 10%.
Kivessyövässä hCG-B-V on useammin koholla kuin hCG. Erityisesti seminoomista vain pieni osa tuottaa hCG:a, mutta noin puolet tuottaa hCG-B-V. Non-seminoomista suuri osa tuottaa sekä intaktia hCG:ta että hCG-B-V:a. hCG-betaa voidaan käyttää myös haima-, keuhko-, kohtu-, munasarja- ja rakkosyövän seurannassa. Munasarjasyövässä kohonnut hCG-beta on huonon ennusteen merkki. Haimasyövässä hCG-beta on kohonnut noin 70%:lla potilaista.
Syövän hoidon seurannassa tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoidon aloittamista. Potilailla, joiden syöpä on aiemmin hoidettu, kohonnut tai lisääntyvä pitoisuus saattaa viitata taudin aktivoitumiseen, mikäli muut syyt voidaan sulkea pois.
Huomioitavaa: hCG tason laskiessa hCG-B-V suhteellinen osuus voi nousta ilman, että kyseessä on syöpä, koska hCG-betan puoliintumisaika on pidempi kuin hCG:n. Kemoterapian yhteydessä hCG-B-V pitoisuus voi lyhytaikaisesti kohota tuumorilyysin seurauksena.
Virhelähteitä: Mikäli näytteessä on heterofiilisiä vasta-aineita, voivat ne sitoutua analyysissä käytettyihin vasta-aineisiin mitattavasta proteiinista riippumatta ja aiheuttaa virheellisen korkeita tai matalia tuloksia. Mikäli tulos ei sovi potilaan kliiniseen kuvaan, on suositeltavaa tutkia näyte erikoismenetemällä. Tällöin pyydetään tutkimus -Imm-Ong (tutkimusnumero 20561) ja lisätietoihin merkitään selvitettävän tutkimuksen lyhenne ja numero (S-hCG-B-V, 4235).
Mikäli halutaan hCG-B:n osuus suhteessa totaali-hCG:iin on S-hCG-määritys tehtävä samasta näytteestä.
Laskentakaava hCG-B-V osuus kokonais-hCG-pitoisuudesta hCGBSuh = S-hCG-B-V (pmol/l)/(2,93*S-hCG (IU/l) + S-hCG-B-V (pmol/l))*100%