HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Immuunitrombopeniatutkimus, vastasyntyneen, verestä

4268 B -NAIT

Osatutkimukset

B -HPA-1, B -HPA-15, B -HPA-2, B -HPA-3, B -HPA-5 ja B -HPA-6

Tiedustelut

Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio puh. 044 4728393 LÄHETYSOSOITE: Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio, Vernissakatu 1, 01300 Vantaa

Yhteyshenkilöt

lääkäri Lotta Joutsi-Korhonen: lotta.joutsi-korhonenathus.fi / 050 427 2402 ja lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064

Lähete

FIMLAB-lähete Trombosyyttitutkimukset

Indikaatiot

Vastasyntyneen tai sikiön trombosytopenia.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Äidistä ja isästä: 10/7 ml seerumiputki sekä 3 x 10 ml EDTA tai 4 x 7 ml EDTA Lapsesta: 1-2 ml EDTA- tai sitraattiveri Kuljetus huoneenlämmössä. Näytteen tulee olla perillä Fimlab Hemostaasilaboratoriossa seuraavana päivänä klo 9 mennessä.

Menetelmä

Äidin trombosyyttivasta-aineet (IgG) määritetään IF-testillä ja glykoproteiinispesifisillä menetelmillä käyttäen kohdesoluina lapsen isän trombosyyttejä, koska niissä ovat kaikki kyseeseen tulevat antigeenit. Molempien vanhempien trombosyytit tyypitetään tavallisimpien immunisaatiota aiheuttavien alloantigeenien suhteen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

2-4 viikon kuluessa, erikseen sovittaessa 2-3 vrk:ssa

Tulkinta

Trombosytopenia on tavallinen sairaalla vastasyntyneellä. Jos se ilmenee muuten tervellä vastasyntyneellä tai on poikkeuksellisen vaikea, on syytä epäillä immunologista trombosytopeniaa. Sen voi aiheuttaa äidiltä peräisin olevat autoimmuunivasta-aineet tai äiti voi olla immunisoitunut lapsen isän trombosyyttien alloantigeeneille. IgG-luokan vasta-aineet läpäisevät istukan ja voivat aiheuttaa jo sikiölle trombosytopeniaa.

Fimlab jatkaa tarvittaessa jatkotutkimuksella 20646 B - NAITjat (B -Immuunitrombosytopeniatutkimus, vastasyntyneen seulonta, jatkotutkimus).

Vastauksena lausunto.

Huomautuksia

Tutkimus on aina tilattava etukäteen.

Tutkimus B -NAIT päivitetty 13.01.2020 / TH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 09.08.2020 klo 01:10.