HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tuumorinekroositekijä, alfa, seerumista

4282 S -TNF

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Tulehduksen ja sepsiksen diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumiputki 7 ml

Näyte

Jääkaappikylmä näytteenottoputki! 1 ml seerumia esijäähdytettyyn putkeen (lapset vähintään 0.5 ml). Plasma ei käy!

1) Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. 2) Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). 3) Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, vähintään 60 min. 4) Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan kierrekorkilliseen muoviputkeen, johon laitetaan tunnistetarra. 5) Näytteet pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

1 - 2 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 8.1 ng/l

Tulkinta

TNF-alfa on proinflammatorinen sytokiini, joka toimii tulehduksen välittäjäaineena. Proinflammatoristen sytokiinien määrityksiä voidaan käyttää arvioitaessa, onko potilaalla systeeminen tulehdus (systemic inflammatory response syndrome, SIRS) sekä arvioitaessa tulehduksen voimakkuutta. SIRS:n voi aiheuttaa sepsis, laaja-alainen trauma tai palovamma, autoimmuunitauti tai sydämen iskemia- reperfuusiotapahtuma. Määrityksistä on myös apua epäiltäessä esimerkiksi kryptogeenisen infektion laukaisemaa SIRS:iä.

Erityisen korkeita TNF-alfa arvoja on todettu meningokokkisepsiksessä. Veren TNF-alfa pitoisuudet kuitenkin vaihtelevat nopeasti (koska TNF-alfa:n puoliintumisaika plasmassa on lyhyt, alle 5 min). Tämä vähentää kertanäytteestä todetun matalan arvon luotettavuutta, ja varmempi tulos saadaan toistetusta määrityksestä silloin, kun kliinisiä indikaatioita on.

Huomautuksia

Alihankintalaboratorion muutos 21.12.17. Tulostaso ja viiteväli ennallaan.

Tutkimus S -TNF päivitetty 17.08.2020 / LML

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2022 klo 01:31.