4285 | S -Alko |
S -Asetoni, S -Etgly, S -EtOH, S -Ipro, S -MeOH, S -NprOH ja S -Propgly
Meilahden sairaalan laboratorio, p. (09) 471 72645
kemisti Annukka Mäki: annukka.makihus.fi / (09) 471 72573 / 050 427 9201 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonen
hus.fi / 050 4644654
Tutkimuksen indikaationa alkoholi- ja etyleeniglykolimyrkytykset.
Seerumi-geeliputki 5 ml
HUSLAB-taloon lähetettävät seerumingeeliputkiin otetut näytteet sentrifugoidaan korkki päällä ennen lähettämistä. Näyte lähetetään sentrifugoidussa alkuperäisputkessa. Näyteputken korkkia ei saa avata. Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli se saadaan perille saman päivän aikana. Jääkaappilämpötilassa näytteen säilyvyys on 3 vrk. Mikäli näytettä on tarpeen säilyttää pidempään, seerumi siirretään erotteluputkeen ja näyte pakastetaan -20 C.
Kaasukromatografinen. Menetelmässä määritetään metanoli, etanoli, isopropanoli, n-propanoli, asetoni, etyleeniglykoli ja propyleeniglykoli, joiden pitoisuudet ilmoitetaan erikseen.
Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina
Samana päivänä
Etanolimyrkytyksissä yli 3 promillen humalatila voi aiheuttaa vaikeita oireita. Pienetkin etanolipitoisuudet voivat lisätä lääkkeiden vaikutusta. 1 promille (g/l) = 22 mmol/l.
Monissa jäänestoliuoksissa ja tuulilasinpesunesteissä on isopropanolia. Isopropanolin humalluttava vaikutus on voimakkaampi kuin etanolin ja kestää huomattavasti pidempään. Myrkytysoireita esiintyy pitoisuuksilla yli 10 - 20 mmol/l.
Metanolia käytetään liuotinaineena mm. eräissä tuulilasinpesunesteissä. Hengenvaarallinen annos metanolia on 30 - 60 ml. Paljon tätä pienemmätkin määrät voivat johtaa sokeutumiseen. Metanoli metaboloituu formaldehydiksi ja muurahaishapoksi, jotka voivat aiheuttaa kudosvaurioita ja metabolisen asidoosin. On mahdollista, että myrkytysoireet ilmaantuvat vasta 12 - 24 tuntia metanolin nauttimisen jälkeen. Myrkytysoireita voi esiintyä metanolipitoisuuksilla yli 3 mmol/l ja vaikeita oireita voi esiintyä, kun pitoisuus on yli 6 mmol/l.
Etyleeniglykolia ja propyleeniglykolia käytetään yleisesti pakkasnesteissä. 100-150 ml etyleeniglykolia voi aiheuttaa kuoleman. Etyleeniglykoli metaboloituu nopeasti glykolihapoksi, joka aiheuttaa metabolisen asidoosin. Etyleeniglykolin aiheuttamat kudosvauriot johtuvat oksaalihaposta, joka on glykolihapon metaboliitti. Vaurioita voi tulla erityisesti munuaisiin ja keskushermostoon. Propyleeniglykolin toksisuus on vähäistä, joten sen erottaminen etyleeniglykolista on tärkeää.
Pienimmät ilmoitettavat pitoisuudet:
metanoli 2,0 mmol/l etanoli 0,2 promillea isopropanoli 2,0 mmol/l n-propanoli 2,0 mmol/l asetoni 2,0 mmol/l etyleeniglykoli 1,0 mmol/l propyleeniglykoli 1,0 mmol/l
Katso myrkytyksen hoito-ohjeet esim. Meilahden akuuttihoito-oppaasta.
Kyseessä on intoksikaatiotutkimus. Katso myrkytyksen hoito-ohjeet esim. Meilahden akuuttihoito-oppaasta.
Tutkimus S -Alko päivitetty 28.04.2021 / AM
Viimeisin päivitys: 02.12.2023 klo 00:40.