HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Alkoholit, seerumista

4285 S -Alko

Osatutkimukset

S -Asetoni, S -Etgly, S -EtOH, S -Ipro, S -MeOH, S -NprOH ja S -Propgly

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, p. (09) 471 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Annukka Mäki: annukka.makiathus.fi / (09) 471 72573 / 050 427 9201 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Tutkimuksen indikaationa alkoholi- ja etyleeniglykolimyrkytykset.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. EDTA- tai hepariiniplasma käy myös. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä samana päivänä. Säilytys viikonvaihteen yli jääkaapissa. Ihoa ei saa puhdistaa alkoholilla ennen näytteenottoa.

Menetelmä

Kaasukromatografinen. Menetelmässä määritetään metanoli, etanoli, isopropanoli, n-propanoli, asetoni, etyleeniglykoli ja propyleeniglykoli, joiden pitoisuudet ilmoitetaan erikseen.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Etanolimyrkytyksissä yli 3 promillen humalatila voi aiheuttaa vaikeita oireita. Pienetkin etanolipitoisuudet voivat lisätä lääkkeiden vaikutusta. 1 promille (g/l) = 22 mmol/l.

Monissa jäänestoliuoksissa ja tuulilasinpesunesteissä on isopropanolia. Isopropanolin humalluttava vaikutus on voimakkaampi kuin etanolin ja kestää huomattavasti pidempään. Myrkytysoireita esiintyy pitoisuuksilla yli 10 - 20 mmol/l.

Metanolia käytetään liuotinaineena mm. eräissä tuulilasinpesunesteissä. Hengenvaarallinen annos metanolia on 30 - 60 ml. Paljon tätä pienemmätkin määrät voivat johtaa sokeutumiseen. Metanoli metaboloituu formaldehydiksi ja muurahaishapoksi, jotka voivat aiheuttaa kudosvaurioita ja metabolisen asidoosin. On mahdollista, että myrkytysoireet ilmaantuvat vasta 12 - 24 tuntia metanolin nauttimisen jälkeen. Myrkytysoireita voi esiintyä metanolipitoisuuksilla yli 3 mmol/l ja vaikeita oireita voi esiintyä, kun pitoisuus on yli 6 mmol/l.

Etyleeniglykolia ja propyleeniglykolia käytetään yleisesti pakkasnesteissä. 100-150 ml etyleeniglykolia voi aiheuttaa kuoleman. Etyleeniglykoli metaboloituu nopeasti glykolihapoksi, joka aiheuttaa metabolisen asidoosin. Etyleeniglykolin aiheuttamat kudosvauriot johtuvat oksaalihaposta, joka on glykolihapon metaboliitti. Vaurioita voi tulla erityisesti munuaisiin ja keskushermostoon. Propyleeniglykolin toksisuus on vähäistä, joten sen erottaminen etyleeniglykolista on tärkeää.

Pienimmät ilmoitettavat pitoisuudet:

 metanoli      2,0 mmol/l
 etanoli      0,2 promillea
 isopropanoli    2,0 mmol/l
 n-propanoli    2,0 mmol/l
 asetoni      2,0 mmol/l
 etyleeniglykoli  1,0 mmol/l
 propyleeniglykoli 1,0 mmol/l

Katso myrkytyksen hoito-ohjeet esim. Meilahden akuuttihoito-oppaasta.

Huomautuksia

Kyseessä on intoksikaatiotutkimus. Katso myrkytyksen hoito-ohjeet esim. Meilahden akuuttihoito-oppaasta.

Tutkimus S -Alko päivitetty 05.02.2014 / AM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 10.08.2020 klo 01:11.