HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Bakteeri, nieluviljely, laaja

4290 Ps-BaktVi

Tiedustelut

Bakteriologian osasto, puh. (09)471 73040 tai 050 427 2502

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Suvi Korhonen: suvi.korhonenathus.fi / 050 4408615 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Ylähengitystieinfektioiden, mukaan lukien streptokokkitonsilliitin, diagnostiikka etenkin lapsilla ja immuunipuutteisilla potilailla, sekä silloin kun streptokokkilöydöksestä tarvitaan herkkyysmääritys (vaikea antibioottiallergia). Toistuva, hoitoon reagoimaton tonsilliitti. Arcanobacterium haemolyticum -tonsilliitit/-faryngiittiepäily. Meningokokkia epäiltäessä tästä on laitettava maininta lähetteeseen viljelymenetelmien valintaa varten.

Huom! Gonokokki- ja difteriaviljelyt on pyydettävä erikseen.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näytteeksi otetaan eritettä nielurisojen peitteistä ja/tai takanielusta nestemäiseen kuljetusputkeen (eSwab) eSwab- pakkauksen omalla nukkatikulla tai mikäli nestekuljetusputkea ei ole saatavilla, geelikuljetusputkeen dacrontikulla (Transpocult tai vastaava).

Näyte on toimitettava viljelyyn vuorokauden kuluessa. Mikäli näytettä ei saada tutkivaan laboratorioon samana päivänä, säilytetään sitä jääkaapissa.

Menetelmä

Viljely, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Tutkimukseen kuuluu beetahemolyyttisten streptokokkien sekä myös muiden runsaana esiintyvien aerobisten ylähengitystiepatogeenien identifiointi ja tarvittavat herkkyysmääritykset. Arcanobacterium haemolyticumin identifiointi ja herkkyysmääritykset. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2 työpäivän (ma-pe) aikana.

Tulkinta

Pneumokokkia ja hemofilusta voi esiintyä nielussa normaalina mikrobistona, etenkin lapsilla. Näiden bakteerien osalta tutkitaan vain muuta normaaliflooraa runsaammat kasvut. Arcanobacterium haemolyticum voi aiheuttaa streptokokkitonsilliitin kaltaisen taudin, jonka hoidoksi suositellaan ensisijaisesti makrolideja.

Huomautuksia

Tutkimus ei sisällä anaerobisten bakteerien viljelyä, joten se ei sovellu esim. kurkkupaiseiden tutkimiseen.

Jos näytteestä haetaan vain beetahemolyyttistä streptokokkia, niin Ps-Streptokokki viljely-tutkimuspyyntö (Ps-StrVi) on riittävä.

Tutkimus Ps-BaktVi päivitetty 11.03.2024 / JT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.