HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Ps-BaktVi (4290) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Bakteriologian osasto, puh. (09)471 73040 tai 050 427 2502
Bakteriologian tutkimukset
Ylähengitystieinfektioiden, mukaan lukien streptokokkitonsilliitin, diagnostiikka etenkin lapsilla ja immuunipuutteisilla potilailla, sekä silloin kun streptokokkilöydöksestä tarvitaan herkkyysmääritys (vaikea antibioottiallergia). Toistuva, hoitoon reagoimaton tonsilliitti. Arcanobacterium haemolyticum -tonsilliitit/-faryngiittiepäily. Meningokokkia epäiltäessä tästä on laitettava maininta lähetteeseen viljelymenetelmien valintaa varten.
Huom! Gonokokki- ja difteriaviljelyt on pyydettävä erikseen.
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
Näytteeksi otetaan eritettä nielurisojen peitteistä ja/tai takanielusta nestemäiseen kuljetusputkeen (eSwab) eSwab- pakkauksen omalla nukkatikulla tai mikäli nestekuljetusputkea ei ole saatavilla, geelikuljetusputkeen dacrontikulla (Transpocult tai vastaava).
Näyte on toimitettava viljelyyn vuorokauden kuluessa. Mikäli näytettä ei saada tutkivaan laboratorioon samana päivänä, säilytetään sitä jääkaapissa.
Viljely, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Tutkimukseen kuuluu beetahemolyyttisten streptokokkien sekä myös muiden runsaana esiintyvien aerobisten ylähengitystiepatogeenien identifiointi ja tarvittavat herkkyysmääritykset. Arcanobacterium haemolyticumin identifiointi ja herkkyysmääritykset. Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Viljely joka päivä (ma-su)
2 työpäivän (ma-pe) aikana.
Pneumokokkia ja hemofilusta voi esiintyä nielussa normaalina mikrobistona, etenkin lapsilla. Näiden bakteerien osalta tutkitaan vain muuta normaaliflooraa runsaammat kasvut. Arcanobacterium haemolyticum voi aiheuttaa streptokokkitonsilliitin kaltaisen taudin, jonka hoidoksi suositellaan ensisijaisesti makrolideja.
Tutkimus ei sisällä anaerobisten bakteerien viljelyä, joten se ei sovellu esim. kurkkupaiseiden tutkimiseen.
Jos näytteestä haetaan vain beetahemolyyttistä streptokokkia, niin Ps-Streptokokki viljely-tutkimuspyyntö (Ps-StrVi) on riittävä.