HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hepatiitti C-virus, nukleiinihappo (kval)

4314 S -HCVNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, p. 040 547 7390.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja lääkäri Satu Suuronen: satu.suuronenathus.fi / 040 705 0259

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Aktiivisen HCV-infektion osoittaminen, tuoreen infektion osoittaminen tartunnan alkuvaiheessa, perinataali-infektion osoittaminen lapsesta 3-12 kuukauden iässä.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 10 ml

Näyte

3 ml seerumia tai EDTA-plasmaa (seerumi/plasma täytyy erottaa 6 tunnin sisällä näytteenotosta). Erotteluputkeen siirretyn plasman/seerumin tulee olla tutkivassa laboratoriossa 5 vrk:n sisällä, jolloin säilytys ja kuljetus on +4 asteessa. Jos näytteen lähetys viivästyy, on se pakastettava ja kuljetettava pakastettuna. HUS-alueen näytteet (säännöllinen kuljetus päivittäin) voidaan lähettää huoneenlämpöisinä (jos näyte lähetetään erottelemattomana toivotaan 10 ml seerumi/EDTA-putki, tarvittaessa saa lähettää pienemmässä putkessa: 1 x 5ml tai 1 x 7 ml putki).

Kudosnäyte (pyyntö -HCVNhO): Muutaman kuutiomillimetrin kokoinen pala kierrekorkillisessa muoviputkessa joko pienessä määrässä steriiliä fysiologista keittosuolaliuosta tai viruskuljetusputkessa. Viruksen RNA:n hajoamisen estämiseksi näyte on toimitettava laboratorioon mieluiten samana päivänä . Lyhytaikainen säilytys (1-3vrk) jääkaappilämpötilassa, muutoin säilytettävä ja lähetettävä pakastettuna.

Menetelmä

Reaaliaikainen käänteiskopiointipolymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen RT-PCR). Testin detektiokynnys on testivalmistajan ilmoituksen mukaisesti 15 IU/ml. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

3-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Positiivinen tulos tarkoittaa sitä, että veressä (tai kudoksessa) on hepatiitti C -viruksen nukleiinihappoa ja todennäköisesti myös infektiivisiä viruksia.

Tutkimus S -HCVNhO päivitetty 20.02.2024 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.