HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus (MRSA), viljely

4358 -MRSAVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73283 tai 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Tanja Holma: tanja.holmaathus.fi / 040 359 2293 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Metisilliiniresistentin Staphylococcus aureuksen (MRSA:n) osoittaminen. MRSA-viljelynäyte otetaan yleensä MRSA-kantajuuden selvittämiseksi.

Näyteastia

eMRSA-nestekuljetusputki

Näyte

Näyteastia on eMRSA-nestekuljetusputki. Virtsanäyte lähetetään eMRSA-putkessa tai puhtaassa putkessa.

Suositellut näytteenottokohdat ovat nenä (molemmat sieraimet), nielu, ihorikot, nivuset/perineum/rektum, katetrivirtsa, mahdolliset infektiofokukset ja vastasyntyneen navanseutu. MRSA-kantajalta otetaan lisäksi seurantanäytteet aiemmin kolonisoituneesta kohdasta. Jokaista näytteenottokohtaa varten tehdään oma tutkimuspyyntö. Ihoa ei puhdisteta ennen näytteen ottoa. Virtsanäytteen voi lähettää eMRSA-putkessa (n. 0,5ml virtsaa eMRSA-putkeen) tai muutaman millilitran sellaisenaan puhtaassa putkessa. Kuljetusta odotettaessa näytteitä voi säilyttää huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Menetelmä

Seulontaviljely, jolla etsitään ainoastaan stafylokokkipenisilliineille resistenttiä S.aureus-bakteeria (MRSA). MRSA-viljely on kaksivaiheinen tutkimus. Rikastusviljely tapahtuu rikastelientä sisältävässä eMRSA-näyteputkessa, josta näyte viljellään selektiiviselle erikoiselatusaineelle. Positiiviseksi epäillystä näytteestä tehdään jatkoviljely, MRSAJVi, josta tehdään geenivarmistus ja vastataan mikrobilääkeherkkyydet.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

Normaalisti 2 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Positiiviseksi epäillystä näytteestä tehdään jatkoviljely ilman erillistä pyyntöä.

Seulontavastausvaihtoehdot ovat: negatiivinen (negat) tai katso jatkoviljely (ks.jatkovi).

Huomautuksia

MRSA = metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus. Siihen eivät tehoa penisillinaasia kestävät stafylokokkipenisilliinit kuten metisilliini, oksasilliini, (flu)kloksasilliini ja diklosasilliini. MRSA on resistentti myös muille beta-laktaameille (kuten kefalosporiineille ja karbapeneemeille). Metisilliini on vanhin stafylokokkipenisilliineistä ja sen nimi on jäänyt yleisesti ryhmän edustajaksi.

Tutkimus -MRSAVi päivitetty 20.11.2023 / TH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.