4358 | -MRSAVi |
Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73283 tai 471 73040
mikrobiologi Tanja Holma: tanja.holmahus.fi / 040 359 2293 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.friberg
hus.fi / 050-428 6876
Metisilliiniresistentin Staphylococcus aureuksen (MRSA:n) osoittaminen. MRSA-viljelynäyte otetaan yleensä MRSA-kantajuuden selvittämiseksi.
eMRSA-nestekuljetusputki
Näyteastia on eMRSA-nestekuljetusputki. Virtsanäyte lähetetään eMRSA-putkessa tai puhtaassa putkessa.
Suositellut näytteenottokohdat ovat nenä (molemmat sieraimet), nielu, ihorikot, nivuset/perineum/rektum, katetrivirtsa, mahdolliset infektiofokukset ja vastasyntyneen navanseutu. MRSA-kantajalta otetaan lisäksi seurantanäytteet aiemmin kolonisoituneesta kohdasta. Jokaista näytteenottokohtaa varten tehdään oma tutkimuspyyntö. Ihoa ei puhdisteta ennen näytteen ottoa. Virtsanäytteen voi lähettää eMRSA-putkessa (n. 0,5ml virtsaa eMRSA-putkeen) tai muutaman millilitran sellaisenaan puhtaassa putkessa. Kuljetusta odotettaessa näytteitä voi säilyttää huoneenlämmössä tai jääkaapissa.
Seulontaviljely, jolla etsitään ainoastaan stafylokokkipenisilliineille resistenttiä S.aureus-bakteeria (MRSA). MRSA-viljely on kaksivaiheinen tutkimus. Rikastusviljely tapahtuu rikastelientä sisältävässä eMRSA-näyteputkessa, josta näyte viljellään selektiiviselle erikoiselatusaineelle. Positiiviseksi epäillystä näytteestä tehdään jatkoviljely, MRSAJVi, josta tehdään geenivarmistus ja vastataan mikrobilääkeherkkyydet.
Viljely joka päivä (ma-su)
Normaalisti 2 työpäivän aikana.
Normaalisti negatiivinen. Positiiviseksi epäillystä näytteestä tehdään jatkoviljely ilman erillistä pyyntöä.
Seulontavastausvaihtoehdot ovat: negatiivinen (negat) tai katso jatkoviljely (ks.jatkovi).
MRSA = metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus. Siihen eivät tehoa penisillinaasia kestävät stafylokokkipenisilliinit kuten metisilliini, oksasilliini, (flu)kloksasilliini ja diklosasilliini. MRSA on resistentti myös muille beta-laktaameille (kuten kefalosporiineille ja karbapeneemeille). Metisilliini on vanhin stafylokokkipenisilliineistä ja sen nimi on jäänyt yleisesti ryhmän edustajaksi.
Tutkimus -MRSAVi päivitetty 20.11.2023 / TH
Viimeisin päivitys: 01.12.2023 klo 00:42.