HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus (MRSA), viljely

4358 -MRSAVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73283, 471 73040 tai 050 4270005

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Eveliina Tarkka: eveliina.tarkkaathus.fi / 050 427 2496 ja lääkäri Anu Pätäri-Sampo: anu.patari-sampoathus.fi / 050 428 7993

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Metisilliiniresistentin Staphylococcus aureuksen (MRSA:n) osoittaminen. MRSA-viljelynäyte otetaan yleensä MRSA-kantajuuden selvittämiseksi.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Suositeltava näyteastia on eMRSA-nestekuljetusputki. Näyte voidaan lähettää myös geelikuljetusputkessa. Virtsanäyte lähetetään puhtaassa putkessa.

Suositellut näytteenottokohdat ovat nenä (molemmat sieraimet), nielu, ihorikot, nivuset/perineum/rektum, katetrien ja dreenien juuret, katetrivirtsa, mahdolliset infektiofokukset ja vastasyntyneen navanseutu. MRSA-kantajalta otetaan lisäksi seurantanäytteet aiemmin kolonisoituneesta kohdasta. Jokaista näytteenottokohtaa varten tehdään oma tutkimuspyyntö. Ihoa ei puhdisteta ennen näytteen ottoa. Virtsanäytettä lähetetään muutama millilitra puhtaassa putkessa. Kuljetusta odotettaessa näytteitä voi säilyttää huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen, herkkyysmääritys ja resistenssigeenien osoitus PCR- tekniikalla. Erikoisviljely, jolla etsitään ainoastaan St. aureusta, jonka herkkyys stafylokokkipenisilliineille on alentunut. Kannoista määritetään resistenssigeeni (mecA, mecC) PCR-menetelmällä. Uusi tapaus lähetetään THL:een epidemiologista tyypitystä varten. Akkreditoitu menetelmä .

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

Normaalisti 3-4 työpäivän aikana. Aika voi olla pidempi, jos jatkotutkimuksia tarvitaan, esim. mecA-geenin PCR- tutkimusta. Uudet positiiviset löydökset ilmoitetaan heti puhelimitse sairaalan hygieniahoitajalle.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Huomautuksia

MRSA = metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus. Siihen eivät tehoa penisillinaasia kestävät stafylokokkipenisilliinit kuten metisilliini, oksasilliini, (flu)kloksasilliini ja diklosasilliini. MRSA on resistentti myös muille beta-laktaameille (kuten kefalosporiineille ja karbapeneemeille). Metisilliini on vanhin stafylokokkipenisilliineistä ja sen nimi on jäänyt yleisesti ryhmän edustajaksi.

Tutkimus -MRSAVi päivitetty 19.09.2019 / ET

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 15.10.2019 klo 01:09.