HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Bakteeri, nukleiinihapon osoitus

4381 -BaktNhO

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. 050 427 1229 tai (09) 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712 ja mikrobiologi Tanja Holma: tanja.holmaathus.fi / 040 359 2293

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Steriilin alueen bakteeri-infektion epäily, varsinkin bakteeriviljelyn jäädessä negatiiviseksi.

Näyteastia

Tehdaspuhdas purkki/putki

Näyte

Steriilin alueen näytteet steriilissä tai tehdaspuhtaassa (tyhjässä) putkessa. Minimimäärä: kudospalat 3x3 mm, nestemäiset näytteet, esim. aspiraatit: 0,5ml, mielellään runsaammin. Näytteet lähetetään sellaisenaan (tuorenäytteinä) ilman säilöntäaineita tms. Säilytys jääkaapissa. Näytettä ei tule ottaa geelikuljetusputkeen, portagerm-putkeen tai muuhun putkeen, joka sisältää elatus- tai säilöntäainetta.

Tutkimusta ei ole tarkoitettu verinäytteestä tehtäväksi, vaan sepsis-epäilyssä pyydettävä tutkimus on B-BaktVi (1153) tai B-BaktSVi (26002). Jos erityistilanteissa tutkimus halutaan verinäytteestä, lähetetään näyte EDTA-putkessa.

Tutkimus ei sovellu pinnallisten haavamärkänäytteiden ym. 'tikkunäytteiden' tutkimiseen. Näyte ei saa sisältää normaaliflooran bakteereita, joten esim. yskösnäyte ei sovellu tutkimukseen. Tutkimus soveltuu huonosti näytelaaduille, jotka usein sisältävät normaaliflooraa tai joista usein löytyy sekalöydöksiä, kuten BAL-neste ja abskessimärkänäytteet. Geelikuljetusputki ei sovellu tutkimukseen.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus sekä löydöksen tunnistaminen sekvenoimalla.

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulkinta

Mahdollisen patogeenin DNA:n löytymistä on pidettävä merkityksellisenä. Menetelmä on herkkä ja sillä todetaan myös esim. iholta tai näytteenoton yhteydessä tulleet kontaminantit.

Mikäli löydöstä pidetään kontaminanttina, se mainitaan. Sekainfektiossa löydösten identifiointi sekvenoimalla ei aina onnistu.

Tutkimus -BaktNhO päivitetty 08.09.2020 / JA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.09.2020 klo 01:09.