HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Chlamydia pneumoniae, nukleiinihappo (kval)

4384 -ChpnNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, p. 050 427 2127.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

C. pneumoniae-infektiot, kuten ylähengitystieinfektiot ja pneumonia. Myös C. pneumoniae:hen assosioituvissa tautitiloissa, kuten astma, krooninen bronkiitti, reaktiivinen artriitti ja sarkoidoosi, voidaan käyttää C. pneumoniae -nukleiinihappo-osoitusta.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Chlamydia pneumoniae -nukleiinihapon osoitustestillä voidaan tutkia tikkunäytteitä, nenänielun imulimanäytteitä, ysköksiä , koepaloja ja nestemäisiä (BAL, nivelneste, likvori) näytteitä.Ylähengitysteistä näyte otetaan takanielusta (esim . nenän kautta). Näytetikku katkaistaan viruskuljetusputkeen . Koepalat ja nestemäiset näytteet lähetetään sellaisenaan tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa. Näytteet toimitetaan laboratorioon mahdollisimman pian, mieluiten viilennettynä. Väliaikainen säilytys jääkaappilämpötilassa. Pidempi säilytys (>3vrk) pakastettuna, jonka jälkeen näyte on myös lähetettävä pakastettuna. PCR-tutkimuksia varten tulee lähettää oma putki.

Viruskuljetusputkia voi tilata maksutta osastoltamme (puh. (09) 471 73031). HUOM! Geeliputki ei sovellu viruskuljetusputkeksi!

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulkinta

Positiivinen tulos on osoitus C. pneumoniae-infektiosta. Negatiivinen tulos ei välttämättä ole poissulkeva, koska infektion tiedetään olevan anatomisesti ja ajallisesti rajoittunut.

Huomautuksia

Pyydettäessä tehdään samasta näytteestä sekä M.pneumoniae-, C. pneumoniae -nukleiinihappo-osoitus että M. pneumoniae -herkkyys (-MyHeCp 21356).

Tutkimus -ChpnNhO päivitetty 14.03.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.