HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Glutamaattidekarboksylaasi (GAD), vasta-aineet

4400 S -GadAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Tyypin 1 diabeteksen, varsinkin vanhemmalla iällä alkavan diabeteksen sekä prediabeteksen diagnostiikka, polyendokrinopatioiden diagnostiikka.

HUOM! Neurologisten tilojen kuten "Stiff person"- oireyhtymän, epätyypillisten epilepsioiden ja limbisen enkefaliitin diagnostiikkaaan käytetään tutkimuksia S -NeGadAb (22658) ja Li-NeGadAb (22659).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Akkreditoitu menetelmä. Antigeenina käytetään rekombinanttitekniikalla tehtyä ihmisen Gad-65-proteiinia. Tulokset ilmoitetaan kansainvälisinä yksikköinä (IU/ml). Mittausalue: 5 - 2000 IU /ml.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

5-8 työpäivän aikana.

Viitearvot

Kaikki alle 10 IU/ml

Tulkinta

Viitearvot:

 Kaikki ikäryhmät
 Normaali       < 10 IU/ml
 Lievästi koholla  10 - 25 IU/ml
 Selvästi koholla   > 25 IU/ml

Gad-entsyymi on tärkeä tyypin 1 diabeteksen autoantigeeni. Gad-vasta-aineita esiintyy 65-80%:lla potilaista taudin puhkeamisen aikaan. Vasta-aineet edeltävät kliinisen taudin puhkeamista joskus vuosilla ja säilyvät positiivisina kauemmin kuin immunofluoresenssitekniikalla löytyvät saarekesoluvasta-aineet. Valtaosalla tyypin 1 diabetes- potilaista on molempia vasta-aineita taudin diagnoosihetkellä, mutta osalla potilaista tavataan vain jompaa kumpaa tai vain IA2-vasta-aineita. Vasta-aineiden tutkimisesta voi olla hyötyä erityisesti aikuisiällä kehittyvän isuliinidiabeteksen diagnostiikassa.

Gad on keskeinen GABA:n synteesientsyymi ja GABA taas on tärkeä estävä välittäjäaine hermostossa. Tyypin 1 diabeteksen lisäksi Gad-vasta-aineita tavataan useissa keskushermoston immuunitaudeissa. Vasta-aineiden taso voi näissä olla huomattavasti korkeampi kuin diabeteksessa. Vasta-aineita todettiin ensin nk. "stiff person" - oireyhtymää sairastavilla potilailla. Myöhemmin niitä on todettu pikkuaivoataksia- ja epilepsia-oireisilla potilailla . Myös GAD-vasta-aineisiin liittyvä limbinen enkefaliitti on kuvattu. Potilaat ovat usein naisia ja heillä voi olla muitakin autoimmuunitauteja.

Huomautuksia

Kts. myös Langerhansin saareke, vasta-aineet (S -LangAb, 2198), IA2-vasta-aineet, seerumista (S -IA2Ab, 20813) ja Endokriinisten tautien immunologiset tutkimukset (S -AITEndo , 9372). Huom! Säilytämme näytettä 2 viikon ajan, minä aikana ko. näytteestä voidaan tarvittaessa pyytää yllämainittuja lisätutkimuksia.

Tutkimus S -GadAb päivitetty 30.03.2022 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.