HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Mycoplasma pneumoniae, nukleiinihappo (kval)

4439 -MypnNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, p. 050 427 2127.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Keuhkokuume tai muu hengitystieinfektio. Hengitystieinfektioon ajallisesti yhdistyvä muu oireilu, esim. keskushermostoinfektio. Mycoplasma pneumoniaen aiheuttamia infektioita esiintyy läpi vuoden, ja ne ovat tavallisimpia nuorilla aikuisilla ja lapsilla. Varmin diagnoosi saadaan osoittamalla pariseerumeissa (7-20 vrk) merkittävä vasta-ainenousu. Myös PCR sopii hyvin M. pneumoniae -infektioiden diagnostiikkaan.

Näyte

Näytteeksi sopivat tikkunäyte, nenänielun imulima, yskös, koepalat ja nestemäiset näytteet (BAL, likvor). Tikku katkaistaan viruskuljetusputkeen tai tikun voi laittaa putkeen jossa hieman keittosuolaliuosta. Koepalat ja nestemäiset näytteet voidaan lähettää sellaisenaan tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa. Näytteet toimitetaan laboratorioon mahdollisimman pian, mieluiten viilennettynä. Väliaikainen säilytys jääkaappilämpötilassa. Pidempi säilytys (>3vrk) pakastettuna, jonka jälkeen näyte on myös lähetettävä pakastettuna. PCR-tutkimuksia varten tulee lähettää oma putki.

Viruskuljetusputkia voi tilata maksutta osastoltamme (puh. (09) 471 73031). HUOM! Geeliputki ei sovellu viruskuljetusputkeksi!

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Noin viikon kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Positiivinen tulos viittaa M. pneumoniaen aiheuttamaan hengitystieinfektioon. Negatiivinen tulos ei välttämättä ole infektiota poissulkeva.

Huomautuksia

Pyydettäessä tehdään samasta näytteestä sekä M.pneumoniae-, C. pneumoniae -nukleiinihappo-osoitus että M. pneumoniae -herkkyys (-MyHeCp 21356).

Tutkimus -MypnNhO päivitetty 14.03.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.