4490 | -TbNhO |
Mykobakteriologian yksikkö, puh. (09) 471 75991
mikrobiologi Terhi Miikkulainen-Lahti: terhi.miikkulainen-lahtihus.fi / 040 504 9994 ja lääkäri Anu Pätäri-Sampo: anu.patari-sampo
hus.fi / 050 428 7993
Tuberkuloosibakteerien nopea osoittaminen. Tutkimus on lisäksi käyttökelpoinen sellaisten näytteiden yhteydessä, joissa viljelyn on osoitettu olevan epäherkän (likvori, nivelneste, luunäytteet yms.).
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
YSKÖS: Kahtena perättäisenä päivänä kerätään kolme yskösnäytettä, joista kaksi on aamunäytettä (aamulla, päivällä ja seuraavana aamuna). Yskösnäytteet lähetetään ysköspurkeissa.
VERI- JA LUUYDINNÄYTTEET otetaan EDTA-putkeen: luuydintä 1-2 ml, verta n. 5 ml.
MUUT NÄYTTEET: (bronkuslima, BAL-neste, pleuraneste, kudospala, likvori, aspiraatti yms.) lähetetään steriilissä tai puhtaassa putkessa (esim. 50 ml:n polypropeeniputki).
Näyteastiat on aina pakattava omiin muovipusseihin, erilleen lähetteistä. Tutkimuspyyntöön on merkittävä näytteen laatu. Näyte voidaan kuljettaa tutkittavaksi huoneenlämpöisenä, mutta kuljetuksen viivästyessä näyte tulee säilyttää jääkaapissa.
Menetelmä perustuu M. tuberculosis complex -spesifisen rpoB-geenialueen ja monikopioisten IS1081- ja IS6110-insertiosekvenssin monistamiseen (GeneXpert MTB/RIF Ultra, Cepheid, USA). Testillä voidaan todeta myös mahdollinen rifampisiiniresistenssi. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Arkipäivisin.
Tulokset valmistuvat seuraavana päivänä näytteen saapumisesta laboratorioon. Positiiviset tulokset ilmoitetaan heti puhelimitse.
Normaalisti negatiivinen.
Positiivinen tulos merkitsee sitä, että näytteessä on M. tuberculosis -kompleksiin kuuluvan bakteerin, meillä tavallisimmin M. tuberculosiksen DNA:ta. Sitä saattaa tuberkuloosissa löytyä pitkäänkin lääkityksen aloittamisen jälkeen. Myös M. bovis BCG (Calmette-kanta) antaa testissä positiivisen tuloksen. Lisäksi testi toteaa mahdollisen rifampisiiniresistenssiä koodaavan geenin mutaation, mikä > 95%:ssa tapauksista merkitsee MDR-tuberkuloosikantaa.
Värjäyspositiivisessa keuhkotuberkuloosissa menetelmän herkkyys on 99-100% ja värjäysnegatiivisessa taudissa yli 80%. Negatiivinen tulos ei siten aina poissulje tuberkuloosia. Leprassa ja atyyppisten mykobakteerien aiheuttamissa taudeissa testi antaa negatiivisen tuloksen.
Verrattuna perinteiseen rifampisiinin herkkyysmääritykseen rifampisiiniresistenssigeenin osoittamistestin herkkyys ja spesifiteetti ovat n. 98%.
Tutkimus ei korvaa mykobakteeriviljelyä, koska sen avulla eristetyistä tuberkuloosibakteerikannoista tehdään laajemmat lääkeaineherkkyystutkimukset THL:n mykobakteerilaboratoriossa.
Tutkimus -TbNhO päivitetty 13.04.2021 / TML
Viimeisin päivitys: 20.05.2022 klo 01:28.