HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Mycobacterium tuberculosis, nukleiinihapon osoitus

4490 -TbNhO

Tiedustelut

Mykobakteriologian yksikkö, puh. (09) 471 75991

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Terhi Miikkulainen-Lahti: terhi.miikkulainen-lahtiathus.fi / 040 504 9994 ja lääkäri Anu Pätäri-Sampo: anu.patari-sampoathus.fi / 050 428 7993

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Tuberkuloosibakteerien nopea osoittaminen. Tutkimus on lisäksi käyttökelpoinen sellaisten näytteiden yhteydessä, joissa viljelyn on osoitettu olevan epäherkän (likvori, nivelneste, luunäytteet yms.).

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

YSKÖS: Kahtena perättäisenä päivänä kerätään kolme yskösnäytettä, joista kaksi on aamunäytettä (aamulla, päivällä ja seuraavana aamuna). Yskösnäytteet lähetetään ysköspurkeissa.

VERI- JA LUUYDINNÄYTTEET otetaan EDTA-putkeen: luuydintä 1-2 ml, verta n. 5 ml.

MUUT NÄYTTEET: (bronkuslima, BAL-neste, pleuraneste, kudospala, likvori, aspiraatti yms.) lähetetään steriilissä tai puhtaassa putkessa (esim. 50 ml:n polypropeeniputki).

Näyteastiat on aina pakattava omiin muovipusseihin, erilleen lähetteistä. Tutkimuspyyntöön on merkittävä näytteen laatu. Näyte voidaan kuljettaa tutkittavaksi huoneenlämpöisenä, mutta kuljetuksen viivästyessä näyte tulee säilyttää jääkaapissa.

Menetelmä

Menetelmä perustuu M. tuberculosis complex -spesifisen rpoB-geenialueen ja monikopioisten IS1081- ja IS6110-insertiosekvenssin monistamiseen (GeneXpert MTB/RIF Ultra, Cepheid, USA). Testillä voidaan todeta myös mahdollinen rifampisiiniresistenssi. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

Tulokset valmistuvat seuraavana päivänä näytteen saapumisesta laboratorioon. Positiiviset tulokset ilmoitetaan heti puhelimitse.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos merkitsee sitä, että näytteessä on M. tuberculosis -kompleksiin kuuluvan bakteerin, meillä tavallisimmin M. tuberculosiksen DNA:ta. Sitä saattaa tuberkuloosissa löytyä pitkäänkin lääkityksen aloittamisen jälkeen. Myös M. bovis BCG (Calmette-kanta) antaa testissä positiivisen tuloksen. Lisäksi testi toteaa mahdollisen rifampisiiniresistenssiä koodaavan geenin mutaation, mikä > 95%:ssa tapauksista merkitsee MDR-tuberkuloosikantaa.

Värjäyspositiivisessa keuhkotuberkuloosissa menetelmän herkkyys on 99-100% ja värjäysnegatiivisessa taudissa yli 80%. Negatiivinen tulos ei siten aina poissulje tuberkuloosia. Leprassa ja atyyppisten mykobakteerien aiheuttamissa taudeissa testi antaa negatiivisen tuloksen.

Verrattuna perinteiseen rifampisiinin herkkyysmääritykseen rifampisiiniresistenssigeenin osoittamistestin herkkyys ja spesifiteetti ovat n. 98%.

Huomautuksia

Tutkimus ei korvaa mykobakteeriviljelyä, koska sen avulla eristetyistä tuberkuloosibakteerikannoista tehdään laajemmat lääkeaineherkkyystutkimukset THL:n mykobakteerilaboratoriossa.

Tutkimus -TbNhO päivitetty 03.11.2022 / ET

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2022 klo 01:26.