HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Prokollageeni I:n aminoterminaalinen propeptidi, seerumista

4496 S -PINP

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064

Indikaatiot

Diagnostiikka ja seuranta tiloissa, joihin liittyy kiihtynyt tai hidastunut luun "turn out" (esim. postmenopausaalinen estrogeeni- tai bifosfonaattihoito, luuta muodostavat metastaasit esim. rintasyövässä, eri osteoporoosimuodot, kasvun seuranta lyhytkasvuisilla lapsilla).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näytteeksi tarvitaan 1 ml (lapsilla 0,5 ml) seerumia. Eroteltu seeruminäyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa näytteenotosta, muutoin kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunoelektrokemiluminometrinen (ECLIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Neljä kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Tulkinta

Viitearvot 20.10.2017 alkaen 15-59 µg/l.

Prokollageeni I:n aminoterminaalinen propeptidi (PINP) vapautuu, kun prokollageeni I:stä muodostuu tyypin I kollageenia. Suurin osa elimistön tyyppi I kollageenista on luustossa, missä se muodostaa noin 90 % luun orgaanisesta matriksista. Tyypin I kollageenia esiintyy myös muissa sidekudoksissa kuten ihossa, jänteissä ja sisäelimissä. Aminoterminaalinen propeptidi (PINP) irtoaa tyypin I prokollageenista kollageenisynteesin yhteydessä, mutta myöhemmin kuin karboksiterminaalinen propeptidi. PINP esiintyy seerumissa kahdessa muodossa, joista toinen vastaa intaktia propeptidiä ja toinen sen hajoamistuotetta. Intakti PINP poistuu verenkierrosta maksan kautta ja hajoamistuotteet munuaisten kautta. Erityisesti intakti PINP kuvastaa luiden kollageenin synteesinopeutta. Estrogeeni- progesteronihoitoa saavilla postmenopausaalisilla naisilla pienenevä S -PINP-pitoisuus kuvastaa luun aineenvaihdunnan hidastumista ja näin ollen osteoporoosin riskin pienenemistä . S -PINP on kaksi kertaa herkempi kuin S -PICP osoittamaan estrogeenin vaikutusta luihin. Kun kliinisen hoitokokeen aikana S -PICP-pitoisuus pienenee noin 20 %, S -PINP- pitoisuus pienenee jopa 40 %. Koska molempien analyyttien biologinen kokonaisvaihtelu on samaa suuruusluokkaa (20 - 25 %), on S -PINP ainoa käytettävissä oleva luun aineenvaihdunnan merkkiaine, jolla voidaan luotettavasti seurata estrogeenihoidon vaikutusta yksilötasolla. Osteoskleroottisten eli osteoblastisten metastaasien yhteydessä todetaan erityisesti rintasyöpäpotilailla suuria PINP-pitoisuuksia. Samoin Pagetin luutautia sairastavilla potilailla S -PINP suurenee selvästi enemmän kuin S -PICP. Myös lapsilla S -PINP-pitoisuus kuvastaa puberteetin aiheuttamaa kasvupyrähdystä paremmin kuin S -PICP. Kasvuhormonihoito lisää pitoisuutta ja korreloi hoitovasteeseen. Maksan endoteelisolujen scavenger- reseptorit poistavat intaktin PINP:n verenkierrosta. Eliminaatiomekanismissa ei ole todettu häiriöitä.

Määritysmenetelmä ja viitearvot ovat muuttuneet 20.10.2014 Määritysmenetelmä ja viitearvot ovat uudestaan muuttuneet 20.10.2017, jolloin tulostaso muuttui keskimäärin 10% korkeammaksi. Uusi alihankintalaboratorio ei ilmoita lapsille erillisiä viitearvoja.

Tutkimus S -PINP päivitetty 25.07.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.