HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kystatiini C, plasmasta

4507 P -KysC

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Munuaisglomerulusten toiminnan arviointi.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

1 ml plasmaa. Voidaan lähettää kokoverenä huoneenlämmössä, jos perillä kolmen vuorokauden kuluessa. Eroteltu näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Vastas,täysaikaiset 0-7 vrk alle 1.8 mg/l
Lapset, 8 vrk-12 kk alle 1.5 mg/l
Lapset, 1-3 v alle 1.2 mg/l
Yli 3 v-50 v alle 1 mg/l
Yli 50 v alle 1.2 mg/l

Tulkinta

Kystatiini C on emäksinen mikroproteiini (molekyylimassa 13 kDa), joka toimii proteolyyttisten entsyymien estäjänä. Kaikki tumalliset solut tuottavat sitä varsin tasaisella nopeudella, joka ei muutu akuutin faasin reaktionkaan yhteydessä.

Kystatiini C eliminoituu lähes täysin munuaisten kautta. Pienen kokonsa ja emäksisyytensä ansiosta se pääsee helposti glomerulusten läpi. Tubulaarista eritystä ei ole. Näiden seikkojen vuoksi kystatiini C on hyvä glomerulusten suodatusnopeuden endogeeninen markkeri. Virtsan kystatiini C-pitoisuus on alhainen, koska tubuluksissa tapahtuu lähes täydellinen kystatiini C:n reabsorptio ja degradaatio.

Plasman kystatiini C-pitoisuus on riippumaton henkilön lihasmassan suuruudesta, dieetistä, sukupuolesta ja pääosin myös iästä (3 - 50-vuotiailla). Täten kystatiini C-määritys on suositeltava erityisesti seurattaessa lasten munuaisfunktiota.

Kystatiini C on kreatiniinia merkittävästi herkempi osoittamaan lievää munuaistoiminnan alenemista ja voi osaksi korvata endogeenisen kreatiniinin poistuman mittauksetkin. Pitkälle kehittyneen munuaisten vajaatoiminnan monitoroinnissa kystatiini C:llä ei ole selvää etua kustannuksiltaan edullisempaan kreatiniinimääritykseen verrattuna.

Raskaus nostaa kystatiini C:n muodostumista ja lisää kystatiini C:n eritystä munuaisten glomerulusfiltraation lisääntymisen vuoksi. Näiden vuoksi kystatiini C ei kuvaa hyvin raskauden aikaista munuaistoimintaa.

Vastasyntyneillä keskosilla (alle 7 vrk) viitealue on alle 2.3 mg/l

Aikuisille lasketaan automaattisesti kystatiini C:stä estimaatti glomerulussuodokselle (GFR). Tulos ilmoitetaan tutkimuksen Pt-GFReKCE (21904) vastauksena, jonka tulkinnasta on oma ohjekirjasivu: Pt-GFReKCE

Tutkimus P -KysC päivitetty 11.01.2023 / TP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.