HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Albumiinin ja kreatiniinin suhde, virtsasta

4511 U -AlbKre

Osatutkimukset

U -Alb ja U -Krea

Tiedustelut

HUS, Diagnostiikkakeskus, HUSLAB, Asiakasneuvonta (09) 471 72579 (arkisin päiväaikana).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Diabeettisen nefropatian ja muiden glomerulusvaurioiden varhaistoteaminen ja seuranta, sekä ortostaattisen proteinurian erottaminen.

Esivalmistelu

Mikroalbuminuria heijastaa munuaisvauriota, jota selvitellään tavallisimmin diabeetikoilta, mutta myös verenpainepotilailta. Mikroalbuminurian olemassaolo selviää luotettavimmin yövirtsasta (yön aikana erittynyt aamuvirtsa, kertanäyte, lyhenne nU-AlbKre), koska fyysiseen rasitukseen tai pystyasentoon (ortostaattiseen proteinuriaan) liittyvät mahdolliset virheet jäävät tällöin pois. Yövirtsanäyte annetaan aamulla heti ylösnoustessa lasketusta virtsasta. Näytteen kellonaika on merkittävä muistiin.

Jos halutaan tarkistaa erikseen pystyasennon tai fyysisen rasituksen vaikutus, jolloin yövirtsan lisäksi kerätään myös päivävirtsan kertanäyte. Tällöin on suositeltavaa käyttää nU-AlbKre-tutkimusta yönäytteelle ja U -AlbKre-tutkimusta päivänäytteelle. Näytteen kellonaika on muistettava kirjata.

Mikroalbuminurianäytteen ei tarvitse olla keskisuihkunäyte, mutta virtsatieinfektio tai kuukautiset häiritsevät tulosta, joten niiden aikana näytettä ei tule antaa.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti päiväaikaiselle virtsalle. Myös yövirtsa hyväksytään. Hyvin sekoitetusta kertavirtsasta otetaan näyte BD:n virtsaputkeen (lisäaineeton). Näytteen saa ottaa keskisuihkunäytteenä. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon.

Menetelmä

Albumiini: Fotometrinen immunokemiallinen akkreditoitu menetelmä. Kreatiniini: Fotometrinen entsymaattinen akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Yleistä

Albuminurian tutkimusta käytetään diabeettisen, mutta myös verenpainetaudin aiheuttaman munuaistaudin seulonnassa ja seurannassa. Albuminurian olemassaolo selviää luotettavimmin yövirtsasta (yön aikana erittynyt aamuvirtsa, kertanäyte, lyhenne nU-AlbKre), koska fyysiseen rasitukseen tai pystyasentoon (ortostaattiseen proteinuriaan) liittyvät mahdolliset virheet jäävät tällöin pois. Jos halutaan tarkistaa erikseen pystyasennon vaikutus, kerätään yövirtsan lisäksi myös päivävirtsan kertanäyte.

Mikäli epäillään virtsan kreatiniinin luotettavuutta (poikkeava ruumiin koko, poikkeavan runsas tai vähäinen lihaksikkuus ja poikkeava dieetti tai kreatiinilisän käyttö), albumiinin erityksen suhteuttaminen virtsan kreatiniiniin voi antaa virheellisiä tuloksia. Tällöin yövirtsan albumiini (4836 nU-Alb) tai vuorokausivirtsan albumiini (3134 dU-Alb) ovat luotettavampia.

Viitearvot

Kaikki yli 16 v alle 3 mg/mmol

Tulkinta

Albuminurian tulkintarajat:

 Normaali tai lievästi koholla     alle 3,0 mg/mmol
 Lisääntynyt albuminuria        3,0-30 mg/mmol
 Selvästi lisääntynyt albuminuria    yli 30 mg/mmol
 Nefroositasoinen albuminuria      yli noin 220 mg/mmol

4511 U -AlbKre-tutkimuksella selvitetään potilaan fyysisen rasituksen tai ruumiinasennon (ortostaattisen proteinurian) osuutta lisääntyneessä albuminuriassa. Päivävirtsaan voi erittyä terveilläkin jopa 10-kertainen albumiinipitoisuus yövirtsaan verrattuna pystyasennon ja päivittäisen fyysisen aktiivisuuden takia. Joissakin tapauksissa päivävirtsa (tai aamun toinen virtsanäyte) voi olla kuitenkin ainoa potilaasta saatavissa oleva virtsanäyte.

Glomerulaarisessa munuaisvauriossa albumiinin eritys virtsaan lisääntyy. Lisääntymisen ollessa lieväasteista munuaismuutokset ovat vielä palautuvia, jos syy hoidetaan, joten varhaisdiagnoosi ja ajoissa aloitettu tehostettu sokeritasapainon ylläpito tai muu hoito ovat oleellisen tärkeitä. Liuskakokeet antavat positiivisen tuloksen vasta albumiinipitoisuudella 200 - 300 mg/l, jolloin munuaisvaurio ei enää ole palautuva.

Albuminurian syitä voivat olla mm. diabeettinen nefropatia, sydämen vajaatoiminta, virtsatieinfektio, kuumeiset tulehdussairaudet ja makroskooppinen hematuria. Ks. myös tutkimus 23572 nU-AlbKre (albumiinin ja kreatiniinin suhde yövirtsanäytteestä).

Tutkimus U -AlbKre päivitetty 06.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.