HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus U -AlbKre (4511) Albumiinin ja kreatiniinin suhde, virtsasta uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=4511
Tutkimuksen U -AlbKre (4511) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
U -Alb ja U -Krea
HUS, Diagnostiikkakeskus, HUSLAB, Asiakasneuvonta (09) 471 72579 (arkisin päiväaikana).
Diabeettisen nefropatian ja muiden glomerulusvaurioiden varhaistoteaminen ja seuranta, sekä ortostaattisen proteinurian erottaminen.
Mikroalbuminuria heijastaa munuaisvauriota, jota selvitellään tavallisimmin diabeetikoilta, mutta myös verenpainepotilailta. Mikroalbuminurian olemassaolo selviää luotettavimmin yövirtsasta (yön aikana erittynyt aamuvirtsa, kertanäyte, lyhenne nU-AlbKre), koska fyysiseen rasitukseen tai pystyasentoon (ortostaattiseen proteinuriaan) liittyvät mahdolliset virheet jäävät tällöin pois. Yövirtsanäyte annetaan aamulla heti ylösnoustessa lasketusta virtsasta. Näytteen kellonaika on merkittävä muistiin.
Jos halutaan tarkistaa erikseen pystyasennon tai fyysisen rasituksen vaikutus, jolloin yövirtsan lisäksi kerätään myös päivävirtsan kertanäyte. Tällöin on suositeltavaa käyttää nU-AlbKre-tutkimusta yönäytteelle ja U -AlbKre-tutkimusta päivänäytteelle. Näytteen kellonaika on muistettava kirjata.
Mikroalbuminurianäytteen ei tarvitse olla keskisuihkunäyte, mutta virtsatieinfektio tai kuukautiset häiritsevät tulosta, joten niiden aikana näytettä ei tule antaa.
Virtsaputki lisäaineeton 4 ml
Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti päiväaikaiselle virtsalle. Myös yövirtsa hyväksytään. Hyvin sekoitetusta kertavirtsasta otetaan näyte BD:n virtsaputkeen (lisäaineeton). Näytteen saa ottaa keskisuihkunäytteenä. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon.
Albumiini: Fotometrinen immunokemiallinen akkreditoitu menetelmä. Kreatiniini: Fotometrinen entsymaattinen akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Arkipäivisin.
Samana päivänä
Albuminurian tutkimusta käytetään diabeettisen, mutta myös verenpainetaudin aiheuttaman munuaistaudin seulonnassa ja seurannassa. Albuminurian olemassaolo selviää luotettavimmin yövirtsasta (yön aikana erittynyt aamuvirtsa, kertanäyte, lyhenne nU-AlbKre), koska fyysiseen rasitukseen tai pystyasentoon (ortostaattiseen proteinuriaan) liittyvät mahdolliset virheet jäävät tällöin pois. Jos halutaan tarkistaa erikseen pystyasennon vaikutus, kerätään yövirtsan lisäksi myös päivävirtsan kertanäyte.
Mikäli epäillään virtsan kreatiniinin luotettavuutta (poikkeava ruumiin koko, poikkeavan runsas tai vähäinen lihaksikkuus ja poikkeava dieetti tai kreatiinilisän käyttö), albumiinin erityksen suhteuttaminen virtsan kreatiniiniin voi antaa virheellisiä tuloksia. Tällöin yövirtsan albumiini (4836 nU-Alb) tai vuorokausivirtsan albumiini (3134 dU-Alb) ovat luotettavampia.
Kaikki yli 16 v | alle 3 | mg/mmol |
Albuminurian tulkintarajat:
Normaali tai lievästi koholla alle 3,0 mg/mmol Lisääntynyt albuminuria 3,0-30 mg/mmol Selvästi lisääntynyt albuminuria yli 30 mg/mmol Nefroositasoinen albuminuria yli noin 220 mg/mmol
4511 U -AlbKre-tutkimuksella selvitetään potilaan fyysisen rasituksen tai ruumiinasennon (ortostaattisen proteinurian) osuutta lisääntyneessä albuminuriassa. Päivävirtsaan voi erittyä terveilläkin jopa 10-kertainen albumiinipitoisuus yövirtsaan verrattuna pystyasennon ja päivittäisen fyysisen aktiivisuuden takia. Joissakin tapauksissa päivävirtsa (tai aamun toinen virtsanäyte) voi olla kuitenkin ainoa potilaasta saatavissa oleva virtsanäyte.
Glomerulaarisessa munuaisvauriossa albumiinin eritys virtsaan lisääntyy. Lisääntymisen ollessa lieväasteista munuaismuutokset ovat vielä palautuvia, jos syy hoidetaan, joten varhaisdiagnoosi ja ajoissa aloitettu tehostettu sokeritasapainon ylläpito tai muu hoito ovat oleellisen tärkeitä. Liuskakokeet antavat positiivisen tuloksen vasta albumiinipitoisuudella 200 - 300 mg/l, jolloin munuaisvaurio ei enää ole palautuva.
Albuminurian syitä voivat olla mm. diabeettinen nefropatia, sydämen vajaatoiminta, virtsatieinfektio, kuumeiset tulehdussairaudet ja makroskooppinen hematuria. Ks. myös tutkimus 23572 nU-AlbKre (albumiinin ja kreatiniinin suhde yövirtsanäytteestä).