HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kolesteroli, high density lipoprotein, plasmasta

4516 fP-Kol-HDL

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Jaana Leiviskä: jaana.leiviskaathus.fi / 050 428 0994 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Hyperlipidemioiden selvittely. Sepelvaltimotaudin riskin arviointi.

Esivalmistelu

Paasto ennen näytteenottoa ei ole välttämätön, mutta suositeltava.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Säilyvyys kokoverenä 1 vrk. Eroteltu plasma säilyy 7 vrk jääkaapissa ja 3 kk pakastettuna. HDL-kolesterolia ei saa määrittää kirkastetusta näytteestä.

Menetelmä

Fotometrinen, suora entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Lapset, alle 18 v 0.8 - 2.1 mmol/l
Tavoitearvo miehet alk 18 v yli 1 mmol/l
Tavoitearvo naiset alk 18 v yli 1.2 mmol/l

Tulkinta

Uudet pohjoismaisen NORIP-projektin (Nordic Reference Interval Project) tulosten mukaiset aikuisten viitearvot otettiin käyttöön 29.4.2004. Aikuisten NORIP -viitearvot ovat: miehet, alkaen 18 v. 0.8 - 2.1 mmol/l, naiset, alkaen 18 v. 1.0 - 2.7 mmol/l.

18 v täyttäneillä käytetään kuitenkin Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n Käypä hoito -suosituksen Dyslipidemiat (2013) mukaisia tavoitearvoja, jotka ovat: miehet yli 1.0 mmol/l ja naiset yli 1.2 mmol/l.

Plasman kolesterolista on normaalisti 20 - 30 % HDL- fraktiossa, 65 - 70 % LDL:ssä ja 5 - 10 % VLDL:ssä. HDL:n tehtävänä on kuljettaa kolesterolia periferisistä kudoksista maksaan. Korkea plasman HDL- kolesterolin pitoisuus liittyy vähentyneeseen ateroskleroositaipumukseen ja alentuneeseen oireisen sepelvaltimotaudin riskiin, kun taas korkea seerumin LDL- kolesterolin pitoisuus lisää riskiä korkean kokonaiskolesterolin tavoin. Suhteen Kol/Kol-HDL tulisi olla alle 4. HDL-kolesterolin tasoa nostavat liikunta, laihdutus ylipainoisella ja alkoholi pienissä määrin. Eräät lääkeaineet voivat myös nostaa Kol-HDL-arvoa (estrogeenit, antiepileptit). Tunnetaan myös perinnöllinen tila, jossa on korkea Kol-HDL-arvo. Matala fP-Kol-HDL-arvo on tavallinen tiloissa, joissa kokonaiskolesteroli (ja LDL-kolesteroli) ovat korkeat sekä hypertriglyseridemioissa. Alentunut Kol-HDL-arvo liittyy metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen, ylipainoisuuteen ja sappistaasiin. Tunnetaan myös eräitä harvinaisia perinnöllisiä tiloja, joissa HDL-kolesteroli on selvästi alentunut tai puuttuu kokonaan (LCAT-entsyymin puutos, Tangierin tauti).

Häiriötekijöitä: Metamitsoli (kauppanimi Litalgin) häiritsee plasman HDL-kolesterolin määritysmenetelmää ja näyte tutkimukseen suositellaan otettavaksi ennen metamitsolin annostelemista. Lisäksi N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) saattavat suurina pitoisuuksina häiritä HDL-kolesterolin määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen pienen tuloksen.

Menetelmämuutos 8.3.2023. Tulostaso n. 7 % aiempaa korkeampi.

Tutkimus fP-Kol-HDL päivitetty 24.04.2023 / AL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.