HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kreatiinikinaasi, MB-alayksikkö, massa, plasmasta

4525 P -CK-MBm

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Päivi Lakkisto: paivi.lakkistoathus.fi / 050 4271458 ja kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 040 486 9961

Indikaatiot

Sydäninfarktiepäily.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

0,5 ml Li-hepariinplasmaa, myös seerumi käy. Näyte säilyy huoneenlämmössä neljä tuntia ja jääkaapissa kahdeksan tuntia. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Lähetys kylmälähetyksenä, oltava perillä kahdeksassa tunnissa.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

KAIKKI 0 - 7 µg/l

Tulkinta

 Mahdollinen pieni sydänlihasvaurio            7 - 15 µg/l
 Akuutti sydänlihasvaurio
 (ellei merkittävää luurankolihasvauriota)    yli 15  µg/l

Plasman kreatiinikinaasi, MB-alayksikön (CK-MBm) immunokemiallista määritystä käytetään akuutin sydäninfarktin diagnostiikassa. CK-MBm nousee plasmassa infarktin yhteydessä kokonais-CK:n aktiviteettia vastaavasti, mutta P -CKMBm- määritys on selvästi spesifisempi kuin P -CK, joka voi olla koholla myös luurankolihasprosesseissa ym.

Luurankolihasten CK-aktiviteetista on 2-3 % CK-MB: tä, kun taas sydänlihaksessa CK-MB:n osuus on 20-30 %. CK-MBm -pitoisuuden nousu plasmassa on havaittavissa 3-8 tunnin kuluttua sepelvaltimotukoksen tapahtumisesta, huippu saavutetaan 20- 24 tunnissa ja paluu normaaliksi 50-70 tunnissa. Onnistuneen tukoksen liuotushoidon seurauksena huippu esiintyy jo noin 12 tunnin kohdalla ja normaali taso voidaan saavuttaa 30-48 tunnissa. CK-B-(CK-MB)-aktiivisuusmääritystä ei enää käytetä infarktidiagnostiikkaan, vain CK-MB:n massamääritys soveltuu tähän.

CK-MB-massatulos voi nousta luurankolihasvauriossa. Matala CK-MB massa/CK-aktiviteetti- suhde viittaa luurankolihasvaurioon ilman sydäninfarktia. Tulos on kuitenkin vaikea arvioida, jos potilaalla on sekä akuutti sydän- että luurankolihasvaurio, ja tällöin voidaan saada väärä negatiivinen tulos sydänprosessin osalta. Spesifisempi ja herkempi troponiini I-määritys (KL 4531) on suositeltava tällaisessa tilanteessa.

Huomautuksia

Menetelmä vaihtunut 30.10.2019. Tulostaso on 10% aikaisempaa matalampi. Viiteraja ei muutu.

Tutkimus P -CK-MBm päivitetty 06.11.2019 / TS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 07.06.2020 klo 01:10.