HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Rauta, plasmasta, paastotilassa

4529 fP-Fe

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Paula Savola: paula.savolaathus.fi / 0408218846

Indikaatiot

Epäily rautamyrkytyksestä.

Anemiadiagnostiikassa raudanpuutteen osoittamiseksi ei suositella fP-Fe-tutkimusta, vaan plasman ferritiini- (P -Ferrit, 4826) ja transferriinireseptori- (P -TfR, 4720) -tutkimuksia yhdessä. Plasman rautamääritystä tarvitaan erityistilanteissa transferriinin rautakyllästeisyyttä (fP-Trfesat, 8855) tutkittaessa.

Esivalmistelu

Potilas on ravinnotta edellisestä illasta klo 20 lähtien. Näyte tulisi ottaa aamulla klo 7 ja 9 välillä johtuen rauta-arvon vuorokausivaihtelusta. Fe-arvot ovat korkeimmillaan n. neljä tuntia heräämisestä. Uni-valve-rytmillä on merkitystä. Mikäli potilas on syönyt, ei näytettä oteta, vaan potilas ohjataan näytteenottoon uudelleen riittävän paastoajan kuluttua. Poikkeuksena rautamyrkytysepäily.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

0.5 ml hemolysoitumatonta Li-hepariiniplasmaa, lapset vähintään 0.2 ml. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä saman päivän aikana. Näyte säilyy eroteltuna 4 vuorokautta huoneenlämmössä ja 7 vuorokautta jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Hemolyysi häiritsee fP-Fe -määritystä.

Menetelmä

Fotometrinen, ferrotsiinireaktio. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Lapset 0 - 4 VKO 18 - 45 µmol/l
1 - 12 KK 7 - 24 µmol/l
1 - 13 V 7 - 28 µmol/l
Pojat, 14 - 17 V 10 - 31 µmol/l
Tytöt, 14 - 17 V 8 - 30 µmol/l
Aikuiset, alkaen 18 V 9 - 34 µmol/l

Tulkinta

Plasman rautapitoisuus alenee erytropoieesin kiihtyessä verenvuodon jälkeen tai hoidettaessa megaloblastista anemiaa B12-vitamiinilla ja folaatilla, sekä raudanpuutteessa.

Anemiadiagnostiikassa luotettavamman kuvan elimistön rautastatuksesta saa plasman transferriinireseptorin (P -TfR) ja ferritiinin (P -Ferrit) määrityksillä. Alentuneita plasman rautapitoisuuksia esiintyy myös infektioiden, inflammaatioiden, maligniteettien, uremian, malnutrition ja malabsorption yhteydessä. Korkeita plasman rautapitoisuuksia esiintyy osassa hemolyyttisisiä anemioita, aplastisissa, megaloblastisissa ja refraktäärisissä anemioissa, talassemioissa, akuutissa hepatiitissa, hemokromatoosissa, hemosideroosissa, runsaiden verensiirtojen jälkeen, runsaan rautavalmisteiden käytön johdosta ja rautamyrkytyksessä.

Myös estrogeenit (e-pillerit) nostavat fP-Fe-pitoisuutta. Raskauden aikana seerumin rauta on estrogeenin kohottavasta vaikutuksesta huolimatta, lisääntyneen kulutuksen myötä yleensä normaali tai alentunut, ellei ole käytetty rautavalmisteita.

Desferal-lääkitys (desferrioksamiini) laskee näytteessä rautakonsentraatiota aiheuttaen siten virheellisen alhaisen fP-Fe-pitoisuuden.

Uudet pohjoismaisen NORIP-projektin (Nordic Reference Interval Project) tulosten mukaiset aikuisten viitearvot otettu käyttöön 29.4.2004. Menetelmä ja sen tulostaso säilyvät ennallaan.

Huomautuksia

Rautamääritykseen ei voida käyttää EDTA-plasmaa, koska EDTA sitoo raudan.

Tutkimus fP-Fe päivitetty 10.01.2022 / TP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2022 klo 01:31.