HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Triglyseridit, plasmasta

4530 P -Trigly

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Jaana Leiviskä: jaana.leiviskaathus.fi / 050 428 0994 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta. Koronaaritaudin riskin arviointi.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

0.5 ml Li-hepariiniplasmaa, pienillä lapsilla vähintään 0.1 ml. Säilyvyys kokoverenä 1 vrk. Eroteltu plasma säilyy 3 vrk jääkaapissa ja 1 kk pakastettuna. Triglyseridi-pitoisuutta ei saa määrittää kirkastetusta näytteestä.

Menetelmä

Fotometrinen, entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Lapset, alle 18 v 0.3 - 1.9 mmol/l
Tavoitearvo alk. 18 v alle 2 mmol/l

Tulkinta

Pohjoismaisessa NORIP-viitearvoprojektissa (Nordic Reference Interval Project) määritettiin v. 2004 aikuisille myös fP-Trigly-tutkimuksen viitealue, joka on 18 v täyttäneillä 0,45 - 2,60 mmol/l.

Kaikilla 18 v täyttäneillä käytetään kuitenkin Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n Käypä hoito -suosituksen Dyslipidemiat (2021) mukaista P -Trigly-tavoitearvoa alle 2.0 mmol/l.

Tutkimusta käytetään potilaan lipidistatuksen selvittämiseen. Aterian jälkeen suuri osa plasman triglyserideistä on peräisin kylomikroneista, mutta paastonäytteessä (yli 12 tunnin paasto) normaalihenkilön plasmassa ei ole kylomikroneja. Tällöin pääosa triglyserideistä on maksan syntetisoimassa VLDL-fraktiossa.

Mikäli paaston jälkeinen triglyseridiarvo on selvästi koholla (yli 5-10 mmol/l tai korkeampi), on kyseessä usein geneettinen primaarinen hyperlipidemia, joissa korkeita triglyseridipitoisuuksia (jopa 50-100 mmol/l) esiintyy erityisesti tyypeissä I (primaarinen hyperkylomikronemia) ja V, joiden taustalla on lipoproteiinilipaasin tai sen kofaktorin apoproteiini CII:n puutos. Melko korkeita pitoisuuksia (yleensä ei yli 10 mmol/l) esiintyy myös tyypeissä IV (familiaalinen hypertriglyseridemia), IIb ja III. Plasman triglyseridipitoisuuteen yli 5-10 mmol/l liittyy lisääntynyt haimatulehduksen vaara.

Sekundaarinen kohonnut triglyseridiarvo (yleensä 2-5 mmol/l) voi liittyä mm. seuraaviin tiloihin: alkoholismi erityisesti, kun käyttö on johtanut rasvamaksaan tai kirroosiin, (mutta yksikin runsas alkoholin käyttö voi nostaa triglyseridiarvoa useiden vuorokausien ajaksi), hypotyreoosi, metabolinen oireyhtymä, insuliiniresistenssi, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes mellitus, lihavuus, munuaisten vajaatoiminta, sappitieobstruktio, akuutti pankreatiitti, paraproteinemia ja kihti. Lääkkeistä diureetit suurina annoksina, beetasalpaajat ja estrogeenit (e-pillerit) voivat nostaa triglyseridipitoisuutta.

Matala triglyseridiarvo voi liittyä hypertyreoosiin, malabsorptioon, aliravitsemukseen, maksavaurioon tai geneettisiin puutostiloihin (hypobetalipoproteinemia, abetalipoproteinemia).

Häiriötekijöitä: Metamitsoli (kauppanimi Litalgin) häiritsee plasman triglyseridien määritysmenetelmää ja näyte tutkimukseen suositellaan otettavaksi ennen metamitsolin annostelemista. Lisäksi N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) saattavat suurina pitoisuuksina häiritä triglyseridien määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen pienen tuloksen.

Menetelmämuutos 8.3.2023. Tulostaso n. 5 % aiempaa matalampi.

Huomautuksia

Huom! Tätä tutkimusta varten potilaalta ei edellytetä paastoa. Mikäli paastoarvo on tarpeen, pyydetään 4568 fP-Trigly. Paastonäytettä käytetään etenkin, jos plasman triglyseridipitoisuus on suurempi kuin 5 mmol/l tai potilas on hoidossa hypertriglyseridemian vuoksi.

Tutkimus P -Trigly päivitetty 14.03.2023 / JL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.