HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sikiön kehityshäiriöiden seulonta, toinen trimesteri, seerumista

4550 S -Tr2Seul

Osatutkimukset

S -AFP/D ja S -hCG-B/D

Tiedustelut

Itä-Suomen laboratoriokeskus, puh 044-717 8721.

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Helene Markkanen: helene.markkanenathus.fi / 050 427 1612

Indikaatiot

Trisomia-riskin toteaminen toisen raskauskolmanneksen aikana (ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana käytetään tutkimusta 4548 S-Tr1Seul). Suomalaistyyppisen munuaistaudin ja avoimen selkäydinkohjun seulonta.

Suoritus

Verinäyte on otettava raskausviikoilla 15+0-16+6. Riskiä ei voi laskea monisikiöraskauksissa. Tutkimuksen tilauksen yhteydessä on täytettävä lisätiedot.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

Eroteltu seerumi on säilytettävä +4 asteessa (ei saa lämmetä) ja lähetettävä kylmälähetyksenä. Näyte säilyy 6 vrk + 4 C asteessa, pitempiaikainen säilytys - 20 C asteessa.

Verinäyte tulee ottaa raskausviikolla 15+0 - 16+6.

Lähetysosoite: ISLAB, Kuopion aluelaboratorio, c/o Kuopion yliopistollinen sairaala, Puijonlaaksontie 2 rakennus 1A (2. krs), 70210 Kuopio.

Menetelmä

Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Tulkinta

Downin oireyhtymän seulontatutkimus tehdään yleensä ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, ja silloin käytetään tutkimusta 4548 S-Tr1Seul. Mikäli jostain syystä seulontaa ei ole tehty ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, voidaan toisen raskauskolmanneksen seulonta (4550 S-Tr2Seul) tehdä raskausviikoilla 15+0 - 16+6. Riskiä ei voida laskea ellei näyte ole otettu em. raskausviikkoilla. Riskilaskenta tehdään vain yksösraskauksissa.

Tutkimuksen tilauksen yhteydessä täytetään lisätiedot, joista osalla on vaikutusta riskilaskentatulokseen ja osaa tiedoista tarvitaan mahdollisia yhteydenottoja varten. Riskilaskentaan vaikuttavat kysyttävät lisätiedot: aikaisemmat kromosomihäiriöt (trisomia 13, 18 ja 21), insuliinihoito (DM tyyppi 1), etnisyys ja paino. Riskilaskennassa tarvitaan tieto raskauden kestosta. Lisäkysymyksissä kysytään UÄ-tekopaikka, UÄ-tekopäivä, raskauden kesto UÄ-tekopäivänä, sikiöiden lukumäärä ja viimeisten kuukautisten ajankohta. IVF-raskauksissa on ilmoitettava munasolun luovuttajan ikä ja alkion siirtopäivä. Lisätietokysymyksissä kysytään myös äidin puhelinnumero ja yhteydenottotapa (puhelimitse/postitse), koska jos riski on suurentunut, silloin Sikiötutkimusyksikkö antaa tietoa jatkotutkimusmahdollisuuksista. Myös tutkimuksen tilaajan (neuvola tai äitiyspkl) puhelinnumero kysytään lisätiedoissa.

Sikiön 21-trisomian riski katsotaan suurentuneeksi (positiivinen seulontatulos), mikäli riskiluku on 1:250 tai suurempi. Avoimen selkäydinkohjunseulonnassa riski (NTD-riski) on suurentunut, jos seerumin alfa-1-fetoproteiinin (AFP) pitoisuuden monikerroin (MoM) on 2.5 MoM tai suurempi. Mikäli tulos on negatiivinen eli riski ei ole suurentunut, äidille lähtee Väestörekisterissä olevan osoitteen mukaisesti kirje kotiin, jossa kerrotaan, että seulontatulos on normaali. Jos Väestörekisterissä ei ole osoitetta, kirje lähtee tutkimuksen tilanneeseen yksikköön. Silloin, jos on positiivinen riskiluku (riski 1:250 tai suurempi) ja kohonnut NTD-riski, silloin ei lähde äidille kirjettä vaan tieto menee jatkotutkimuksista vastaavaan yksikköön, saman käytännön mukaisesti kuin ensimmäisen raskauskolmanneksen seulonnassa. HUS:n alueella tulokset ilmoitetaan HYKS:n Naistenklinikan sikiötutkimusyksikköön, joka puolestaan informoi suoraan äitiä ja järjestää myös mahdolliset jatkotutkimukset.

Huomautuksia

Näyte on otettava raskausviikoilla 15+0 -16+6. Näyte ei saa lämmetä (oltava +4 C asteessa) kuljetuksen aikana. Näytteet lähetetään maanantaisin Meilahden sairaalan lajittelusta ISLABiin. ISLAB:ssa määritystä tehdään joka keskiviikko.

HUOM. Paperilähetteestä luovuttu 8.12.2014. Tutkimuksen tilauksen yhteydessä vastataan lisätietokysymyksiin.

Tätä tutkimusta käytetään myös silloin, kun halutaan määrittää raskaudenaikainen S -AFP (NTD-riski), mutta silloin on soitettava etukäteen ISLABiin, p. 044-7178721. ISLAB määrittää ja vastaa näissä tapauksissa vain S-AFP:n S -Tr2Seul-tutkimuksesta.

Tutkimus S -Tr2Seul päivitetty 09.11.2022 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.