HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Transferriini, plasmasta, paastotilassa

4567 fP-Transf

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Marja-Leena Järvi-Holopainen: marja-leena.jarvi-holopainenathus.fi / 050 428 0993

Indikaatiot

Ravitsemustilan arviointi. Anemiadiagnostiikassa suositellaan raudanpuutteen osoittamiseksi plasman transferriinireseptorin (P -TfR, tutkimusnumero 4720) ja ferritiinin (P -Ferrit, tutkimusnumero 4826)tutkimuksia.

Esivalmistelu

Potilas on ravinnotta edellisestä illasta klo 20 lähtien. Fe-arvot ovat korkeimmillaan aamulla ja laskevat iltapäivällä jopa 50 % aamuarvoista, joten näyte tulisi ottaa aamulla klo 7 ja 9 välillä. Mikäli potilas on syönyt, ei näytettä oteta, vaan potilas ohjataan näytteenottoon uudelleen riittävän paastoajan kuluttua.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

0.5 ml hemolysoitumatonta Li-hepariiniplasmaa, lapset vähintään 0.2 ml. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy 3 vuorokautta jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Kahden päivän kuluessa

Viitearvot

Lapset, alle 2 KK 1.1 - 2.4 g/l
2 KK - 13 V 2.1 - 3.5 g/l
Aikuiset, yli 13 V 1.75 - 3.13 g/l

Tulkinta

Transferriini on elektroforeesissa beeta-1-fraktiossa liikkuva proteiini, joka sitoo ja kuljettaa plasmassa rautaa. Se sisältää kaksi rautaionia ferri-muodossa.

Transferriinin pitoisuus on alentunut ravitsemustilan häiriöissä (pitoisuus laskee ennen albumiinia), akuutin faasin reaktiossa, kroonisissa infektioissa, maksavaurioissa ja -kirroosissa (alentunut synteesi), yleisessä proteiinien menetyksessä esim. virtsaan tai suoleen, maligniteeteissa ja hoitamattomassa anemia perniciosassa. Sekundaarianemioissa fP-Transf-pitoisuus on yleensä normaali. Kohonneita fP-Transf-pitoisuuksia tavataan raudanpuutteessa. Anemiadiagnostiikassa luotettavamman kuvan elimistön rautastatuksesta saa plasman transferriinireseptorin (P -TfR) ja ferritiinin (P -Ferrit) määrityksillä. Kohonneita transferriinin pitoisuuksia esiintyy myös pitkäaikaisen peroraalisen raudan käytön johdosta, raskaudessa, estrogeenien ja e-pillerien käytön yhteydessä ja joskus hepatiitissa.

Tutkimus fP-Transf päivitetty 01.06.2018 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 18.10.2019 klo 01:10.