HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus fP-Trigly (4568) Triglyseridit, plasmasta, paastotilassa uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=4568
Tutkimuksen fP-Trigly (4568) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).
Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta. Sepelvaltimotaudin riskin arviointi.
Paasto yli yön (12 tuntia) tarvitaan edelleen, kun hoitava lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi lipidiaineenvaihdunnan selvittämiseksi. Paastonäytettä (4568 fP -Trigly) käytetään etenkin, jos plasman triglyseridipitoisuus on suurempi kuin 5 mmol/l tai potilas on hoidossa hypertriglyseridemian vuoksi. Mikäli potilas on syönyt, näytteenoton kuittauksen yhteydessä lisätään kommentti "Ei paastonäyte" (vakiolausunto EIP).
Li-hepariiniputki 5 ml
0.5 ml Li-hepariiniplasmaa, pienillä lapsilla vähintään 0.1 ml. Säilyvyys kokoverenä 1 vrk. Eroteltu plasma säilyy 3 vrk jääkaapissa ja 1 kk pakastettuna. Triglyseridi-pitoisuutta ei saa määrittää kirkastetusta näytteestä.
Fotometrinen, entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin
Samana päivänä
Lapset, alle 18 v | 0.3 - 1.9 | mmol/l |
Tavoitearvo alk. 18 v | alle 1.7 | mmol/l |
Pohjoismaisessa NORIP-viitearvoprojektissa (Nordic Reference Interval Project) määritettiin v. 2004 aikuisille myös fP-Trigly-tutkimuksen viitealue, joka on 18 v täyttäneillä 0,45 - 2,60 mmol/l.
Kaikilla 18 v täyttäneillä käytetään kuitenkin Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n Käypä hoito -suosituksen Dyslipidemiat (2013) mukaista tavoitearvoa alle 1.7 mmol/l.
Tutkimusta käytetään potilaan lipidistatuksen selvittämiseen. Aterian jälkeen suuri osa plasman triglyserideistä on peräisin kylomikroneista, mutta paastonäytteessä (yli 12 tunnin paasto) normaalihenkilön plasmassa ei ole kylomikroneja. Tällöin pääosa triglyserideistä on maksan syntetisoimassa VLDL-fraktiossa.
Mikäli paaston jälkeinen triglyseridiarvo on selvästi koholla (yli 5-10 mmol/l tai korkeampi), on kyseessä usein geneettinen primaarinen hyperlipidemia, joissa korkeita triglyseridipitoisuuksia (jopa 50-100 mmol/l) esiintyy erityisesti tyypeissä I (primaarinen hyperkylomikronemia) ja V, joiden taustalla on lipoproteiinilipaasin tai sen kofaktorin apoproteiini CII:n puutos. Melko korkeita pitoisuuksia (yleensä ei yli 10 mmol/l) esiintyy myös tyypeissä IV (familiaalinen hypertriglyseridemia), IIb ja III. Plasman triglyseridipitoisuuteen yli 5-10 mmol/l liittyy lisääntynyt haimatulehduksen vaara.
Sekundaarinen kohonnut triglyseridiarvo (yleensä 2-5 mmol/l) voi liittyä mm. seuraaviin tiloihin: alkoholismi erityisesti, kun käyttö on johtanut rasvamaksaan tai kirroosiin, (mutta yksikin runsas alkoholin käyttö voi nostaa triglyseridiarvoa useiden vuorokausien ajaksi), hypotyreoosi, metabolinen oireyhtymä, insuliiniresistenssi, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes mellitus, lihavuus, munuaisten vajaatoiminta, sappitieobstruktio, akuutti pankreatiitti, paraproteinemia ja kihti. Lääkkeistä diureetit suurina annoksina, beetasalpaajat ja estrogeenit (e-pillerit) voivat nostaa triglyseridipitoisuutta.
Matala triglyseridiarvo voi liittyä hypertyreoosiin, malabsorptioon, aliravitsemukseen, maksavaurioon tai geneettisiin puutostiloihin (hypobetalipoproteinemia, abetalipoproteinemia).
Häiriötekijöitä: Metamitsoli (kauppanimi Litalgin) ja N-asetyylikysteiini (NAC) häiritsevät plasman triglyseridien määritysmenetelmää aiheuttaen virheellisen matalia tuloksia ja näyte tutkimukseen suositellaan otettavaksi ennen lääkkeen annostelemista. Sen sijaan parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) ei menetelmävalmistajan mukaan häiritse nykyistä menetelmää.
Menetelmämuutos 8.3.2023. Tulostaso n. 5 % aiempaa matalampi.