HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Aspartaattiaminotransferaasi, plasmasta

4591 P -ASAT

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064

Indikaatiot

Maksasairauksien diagnostiikka. Hepatiittien erotusdiagnostiikka ASAT/ALAT-suhteen perusteella. Lisätutkimus lihastautien diagnostiikassa.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

0.5 ml Li-hepariiniplasmaa, lapset vähintään 0.1 ml. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Hemolyysi häiritsee määritystä ja voi aiheuttaa virheellisen korkeita P -ASAT -arvoja.

Menetelmä

Fotometrinen, IFCC:n suosituksen mukaan. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Yleistä

Aspartaattiaminotransferaasia (ASAT) esiintyy eniten sydänlihaksessa, maksassa ja luurankolihaksissa, mutta kohtalaisesti useissa muissakin kudoksissa (munuaiset, punasolut). P -ASAT-määritys on entsyymin laajan kudosjakauman johdosta epäspesifinen.

Viitearvot

Lapset, alle 1 kk alle 80 U/l
Lapset, 1 kk - 16 v alle 50 U/l
17 v 15 - 35 U/l
Miehet, alkaen 18 v 15 - 45 U/l
Naiset, alkaen 18 v 15 - 35 U/l

Tulkinta

Aspartaattiaminotransferaasia (ASAT) esiintyy eniten maksassa ja sydänlihaksessa, mutta melko runsaasti myös luurankolihaksissa ja munuaisissa, joten määritys on kudoslähteen suhteen epäspesifinen. Akuutissa virushepatiititssa P -ASAT kohoaa usein n. 10-kertaiseksi, mutta voi nousta enemmänkin, jopa 40-kertaiseksi. Korkeimmat P -ASAT-arvot tavataan toksisissa ja iskeemisissä hepatiiteissa. Edellämainituissa tiloissa P -ASAT kohoaa P -ALAT:n tavoin yleensä jo ennen ikteruksen ilmaantumista. Virus-, lääkeaine- ja autoimmuunihepatiiteissa ASAT on yleensä alempi kuin ALAT eli ASAT/ALAT-suhde on alle 1. Maksavaurion ollessa huomattava (toksinen, iskeeminen tai muu vaikea hepatiitti) ASAT/ALAT-suhde on usein yli 1. Korkein ASAT/ALAT-suhde (voi olla yli 2) esiintyy alkoholihepatiitissa. Tätä on selitetty alkoholin aiheuttamalla mitokondriaalisen ASAT:n indusoitumisella. P -ASAT normaalistuu hepatiiteissa P -ALAT:ia nopeammin. P -ASAT voi olla koholla myös sappistaasissa, maksakarsinomassa tai maksametastaasien johdosta.

Korkeita P -ASAT-arvoja tavataan myös mm. lihasdystrofioissa, lihasrasituksen jälkeen, sydäninfarktin jälkeen, keuhkoembolioissa, pankreatiiteissa ja hemolyyttisissä tiloissa. Näissä tiloissa ALAT on yleensä lievemmin noussut tai normaali, joten ASAT/ALAT -suhde on korkea myös silloin, kun nousu johtuu maksan ulkopuolisista kudoksista.

Aikuisten viitearvot ovat pohjoismaisen NORIP-projektin (Nordic Reference Interval Project) tulosten mukaiset, ja ne on otettu käyttöön 29.4.2004.

Tutkimus P -ASAT päivitetty 06.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.