HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Bilirubiinikonjugaatit, plasmasta

4593 P -Bil-Kj

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Maksa- ja sappitiesairauksien diagnostiikka. Keltaisuuden syyn selvittäminen.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Näyte säilyy 7 päivää eroteltuna jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Säilytyksen ajaksi näyte tulee suojata valolta.

Menetelmä

Fotometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokaudenaikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

0-3 kk alle 10 µmol/l
Alkaen 4 kk alle 5 µmol/l

Tulkinta

Tutkimusta käytetään maksan ja sappiteiden sairauksien diagnostiikassa. Bilirubiini muodostuu RES-soluissa hemoglobiinin hemistä ja kulkeutuu albumiiniin sidottuna maksasoluihin, joissa tapahtuu sen konjugaatio glukuronihappoon. Konjugoitunut bilirubiini (normaalisti 90 % diglukuronidina, 10 % monoglukuronidina) eritetään sappinesteessä suolistoon. Bilirubiinimäärityksestä (P -Bil) saadaan konjugoitumattoman ja konjugoituneen bilirubiinin yhteenlaskettu pitoisuus. P -Bil-Kj-tutkimus tuottaa konjugoituneen bilirubiinin pitoisuuden.

Ekstra- tai intrahepaattisessa sappistaasissa nousee ensisijaisesti P -Bil-Kj -pitoisuus. P -Bil-Kj-pitoisuus nousee myös eräissä harvinaisissa häiriöissä kuten Rotorin tauti (konjugoituneen bilirubiinin kuljetushäiriö maksasoluissa) ja Dubin-Johnsonin tauti (konjugoituneen bilirubiinin häiriintynyt eritys). Maksasoluvaurioissa (hepatiitti, kirroosi, lääkkeiden toksinen maksavaikutus) molempien bilirubiinimuotojen plasmapitoisuus on lisääntynyt. Konjugoidun muodon pitoisuus lisääntyy tavallisesti runsaammin. Neonataali-ikterus voi johtua konjugaatiohäiriöstä, mutta myös konjugoidun bilirubiinin pitoisuus voi olla koholla (esim. neonataalihepatiitissa tai sappitieatresiassa). Primaarisessa biliaarisessa kirroosissa P -Bil-Kj voi olla koholla, mutta taudin alkuvaiheessa tulos voi olla viitealueella.

Indosyaniinivihreä häiritsee määritystä. Jos potilaalle on hiljattain tehty toimenpide, jossa käytetään indosyaniinivihreää, tulisi näyte ottaa eliminaatioajan jälkeen (puoliintumisaika 3-4 minuuttia).

Huomautuksia

HUSLABin uusi Abbott-menetelmä pienentää tuloksia keskimäärin -20% 15.2.2016 alkaen.

Tutkimus P -Bil-Kj päivitetty 06.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.