HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus P -Bil-Kj (4593) Bilirubiinikonjugaatit, plasmasta uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=4593
Tutkimuksen P -Bil-Kj (4593) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)
Maksa- ja sappitiesairauksien diagnostiikka. Keltaisuuden syyn selvittäminen.
Li-hepariiniputki 5 ml
Näyte säilyy 7 päivää eroteltuna jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Säilytyksen ajaksi näyte tulee suojata valolta.
Fotometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin, kaikkina vuorokaudenaikoina
Samana päivänä
0-3 kk | alle 10 | µmol/l |
Alkaen 4 kk | alle 5 | µmol/l |
Tutkimusta käytetään maksan ja sappiteiden sairauksien diagnostiikassa. Bilirubiini muodostuu RES-soluissa hemoglobiinin hemistä ja kulkeutuu albumiiniin sidottuna maksasoluihin, joissa tapahtuu sen konjugaatio glukuronihappoon. Konjugoitunut bilirubiini (normaalisti 90 % diglukuronidina, 10 % monoglukuronidina) eritetään sappinesteessä suolistoon. Bilirubiinimäärityksestä (P -Bil) saadaan konjugoitumattoman ja konjugoituneen bilirubiinin yhteenlaskettu pitoisuus. P -Bil-Kj-tutkimus tuottaa konjugoituneen bilirubiinin pitoisuuden.
Ekstra- tai intrahepaattisessa sappistaasissa nousee ensisijaisesti P -Bil-Kj -pitoisuus. P -Bil-Kj-pitoisuus nousee myös eräissä harvinaisissa häiriöissä kuten Rotorin tauti (konjugoituneen bilirubiinin kuljetushäiriö maksasoluissa) ja Dubin-Johnsonin tauti (konjugoituneen bilirubiinin häiriintynyt eritys). Maksasoluvaurioissa (hepatiitti, kirroosi, lääkkeiden toksinen maksavaikutus) molempien bilirubiinimuotojen plasmapitoisuus on lisääntynyt. Konjugoidun muodon pitoisuus lisääntyy tavallisesti runsaammin. Neonataali-ikterus voi johtua konjugaatiohäiriöstä, mutta myös konjugoidun bilirubiinin pitoisuus voi olla koholla (esim. neonataalihepatiitissa tai sappitieatresiassa). Primaarisessa biliaarisessa kirroosissa P -Bil-Kj voi olla koholla, mutta taudin alkuvaiheessa tulos voi olla viitealueella.
Indosyaniinivihreä häiritsee määritystä. Jos potilaalle on hiljattain tehty toimenpide, jossa käytetään indosyaniinivihreää, tulisi näyte ottaa eliminaatioajan jälkeen (puoliintumisaika 3-4 minuuttia).
HUSLABin uusi Abbott-menetelmä pienentää tuloksia keskimäärin -20% 15.2.2016 alkaen.