HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Bilirubiinikonjugaatit, plasmasta

4593 P -Bil-Kj

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Maksa- ja sappitiesairauksien diagnostiikka. Keltaisuuden syyn selvittäminen.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Näyte säilyy 7 päivää eroteltuna jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Säilytyksen ajaksi näyte tulee suojata valolta.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokaudenaikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

KAIKKI 0 - 5 µmol/l

Tulkinta

Tutkimusta käytetään maksan ja sappiteiden sairauksien diagnostiikassa. Bilirubiini muodostuu RES-soluissa hemoglobiinin hemistä ja kulkeutuu albumiiniin sidottuna maksasoluihin, joissa tapahtuu sen konjugaatio glukuronihappoon. Konjugoitunut bilirubiini (normaalisti 90 % diglukuronidina, 10 % monoglukuronidina) eritetään sappinesteessä suolistoon. Bilirubiinimäärityksestä (P -Bil) saadaan konjugoitumattoman ja konjugoituneen bilirubiinin yhteenlaskettu pitoisuus. P -Bil-Kj-tutkimus tuottaa konjugoituneen bilirubiinin pitoisuuden.

Ekstra- tai intrahepaattisessa sappistaasissa nousee ensisijaisesti P -Bil-Kj -pitoisuus. P -Bil-Kj-pitoisuus nousee myös eräissä harvinaisissa häiriöissä kuten Rotorin tauti (konjugoituneen bilirubiinin kuljetushäiriö maksasoluissa) ja Dubin-Johnsonin tauti (konjugoituneen bilirubiinin häiriintynyt eritys). Maksasoluvaurioissa (hepatiitti, kirroosi, lääkkeiden toksinen maksavaikutus) molempien bilirubiinimuotojen plasmapitoisuus on lisääntynyt. Konjugoidun muodon pitoisuus lisääntyy tavallisesti runsaammin. Neonataali-ikterus voi johtua konjugaatiohäiriöstä, mutta myös konjugoidun bilirubiinin pitoisuus voi olla koholla (esim. neonataalihepatiitissa tai sappitieatresiassa). Primaarisessa biliaarisessa kirroosissa P -Bil-Kj voi olla koholla, mutta taudin alkuvaiheessa tulos voi olla viitealueella.

Indosyaniinivihreä häiritsee määritystä. Jos potilaalle on hiljattain tehty toimenpide, jossa käytetään indosyaniinivihreää, tulisi näyte ottaa eliminaatioajan jälkeen (puoliintumisaika 3-4 minuuttia).

Huomautuksia

HUSLABin uusi Abbott-menetelmä pienentää tuloksia keskimäärin -20% 15.2.2016 alkaen.

Tutkimus P -Bil-Kj päivitetty 01.03.2021 / TP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2022 klo 01:31.