HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Glutamyylitransferaasi, plasmasta

4597 P -GT

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Emmi Rotgers: emmi.rotgersathus.fi / 0504271993

Indikaatiot

Maksan ja sappiteiden sairauksien diagnostiikka ja seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Näyte säilyy muutamia päiviä jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fotometrinen, IFCC:n suosituksen mukaan. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Lapset, alle 1 kk alle 300 U/l
1 kk - 16 v alle 50 U/l
Miehet, alkaen 17 v alle 60 U/l
Naiset, alkaen 17 v alle 40 U/l

Tulkinta

Plasman glutamyylitransferaasimääritystä (GT) käytetään pääasiassa hepatobiliaaristen sairauksien diagnostiikassa. Entsyymiä esiintyy eniten maksa-, sappiteiden epiteeli-, munuaisten tubulus-, haima- ja verisuonten endoteelisolujen solukalvoissa. Plasman entsyymi on sekä normaalitilassa että aktiviteetin ollessa kohonnut yleensä valtaosin maksaperäistä. Munuaisten tubulusvaurioissa entsyymin pitoisuus lisääntyy virtsassa mutta ei plasmassa.

Plasman GT-määritys on alkalista fosfataasia herkempi sekä ekstra- että intrahepaattisen sappitiestaasin osoittaja. P -GT-aktiviteetti nousee runsaasti biliaarisessa kirroosissa ja määritys on herkkä myös maksametastaasien osoituksessa. Akuutissa hepatiitissa P -GT-aktiivisuus nousee alkalista fosfataasia hitaammin ja säilyy koholla pidempään. Alkoholin runsas säännöllinen käyttö ja useat lääkeaineet (mm. antiepileptit, barbituraatit, tri-sykliset antidepressantit) nostavat P -GT-arvoa. Tällöin aktiviteetin kohoaminen johtuu alkoholin tai lääkeaineiden aiheuttamasta maksan glutamyylitransferaasin induktiosta, eikä kyseessä ole välttämättä maksavaurio. Alkoholin käytön lopettamisen jälkeen aktiviteetti normaalistuu 2 - 3 viikossa. Alkoholin aiheuttaman maksavaurion yhteydessä (krooninen hepatiitti, rasvamaksa tai kirroosi) plasma-aktiviteetti on kohtalaisesti tai selvästi koholla.

P -GT ei nouse luustosairauksien vaikutuksesta eikä kasvuikäisillä, joten määritys on alkalista fosfataasia spesifisempi. P -GT-aktiviteetti voi kuitenkin olla koholla myös mm. akuutissa pankreatiitissa, sydän- tai keuhkoinfarktissa, pneumoniassa, sydäninsuffisienssissa, colitis ulcerosassa, bronkuskarsinoomassa ja lihavuuden johdosta.

Tutkimus P -GT päivitetty 08.10.2018 / TK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 11.08.2020 klo 11:06.