HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Myoglobiini, plasmasta

4602 P -Myogl

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Luurankolihasten sairauksien (hankitut ja synnynnäiset, rabdomyolyysi) tai vammojen diagnostiikka ja seuranta. Akuutissa sydäninfarktissa nopeasti nouseva, mutta epäspesifinen markkeri.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Vähintään 0,5 ml plasmaa, lapset vähintään 0,2 ml. Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä 8 h kuluessa, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu plasmanäyte säilyy jääkaapissa 3 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

MIEHET alle 70 µg/l
NAISET alle 50 µg/l

Tulkinta

Plasman myoglobiinipitoisuus nousee lihassairauksissa ja -vammoissa (esim. lihasdystrofiat, myosiitti, lihasvauriot, palovammat, selvimmin rabdomyolyysissa). Koska nousu voi esiintyä jo pienissäkin lihastraumoissa (esim. kaatuminen, fyysinen rasitus, lihasinjektiot), on myoglobiinin nousu sydäninfarktin yhteydessä epäspesifisempää kuin troponiinin tai CK-MBm:n nousu.

Akuutin sydäninfarktin yhteydessä myoglobiinimäärityksen etuna on nopea plasmapitoisuuden nousu. Tämä havaitaan tavallisimmin 1,5 - 3 tunnin kuluessa sepelvaltimotukoksesta. Huippuarvo saavutetaan 6 - 9 tunnissa. P -Myogl-pitoisuus normaalistuu 18 - 36 tunnin kuluessa, joten sitä ei voida käyttää "vanhojen" infarktien toteamiseen. Sen sijaan se soveltuu nopean nousunsa ja laskunsa ansiosta hyvin uusiutuvan infarktin toteamiseen. Akuutin sydäninfarktin yhteydessä plasman myoglobiinin huippuarvo ylittää viitealueen ylärajan tavallisimmin noin 5 - 20 -kertaisesti.

Plasman myoglobiinipitoisuus voi nousta myös mm. munuaisten vajaatoiminnassa.

Huomautuksia

Tutkimuksen tulkinnassa on harmaa alue noin 50-100 µg/l viiterajan tuntumassa.

Tutkimus P -Myogl päivitetty 16.06.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.