HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Myoglobiini, plasmasta

4602 P -Myogl

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 040 486 9961 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Luurankolihasten sairauksien (hankitut ja synnynnäiset, rabdomyolyysi) tai vammojen diagnostiikka ja seuranta. Akuutissa sydäninfarktissa nopeasti nouseva, mutta epäspesifinen markkeri.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

0,5 ml Li-hepariiniplasmaa, lasten näytemäärä vähintään 100 µl plasmaa.Näyte säilyy kokoverenä 8 h huoneenlämmössä. Eroteltuna 1 vrk huoneenlämmössä tai 2 vrk jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan tai Kymenlaakson alueiden laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

MIEHET alle 70 µg/l
NAISET alle 50 µg/l

Tulkinta

Plasman myoglobiinipitoisuus nousee lihassairauksissa ja -vammoissa (esim. lihasdystrofiat, myosiitti, lihasvauriot, palovammat, selvimmin rabdomyolyysissa). Koska nousu voi esiintyä jo pienissäkin lihastraumoissa (esim. kaatuminen, fyysinen rasitus, lihasinjektiot), on myoglobiinin nousu sydäninfarktin yhteydessä epäspesifisempää kuin troponiinin tai CK-MBm:n nousu.

Akuutin sydäninfarktin yhteydessä myoglobiinimäärityksen etuna on nopea plasmapitoisuuden nousu. Tämä havaitaan tavallisimmin 1,5 - 3 tunnin kuluessa sepelvaltimotukoksesta. Huippuarvo saavutetaan 6 - 9 tunnissa. P -Myogl-pitoisuus normaalistuu 18 - 36 tunnin kuluessa, joten sitä ei voida käyttää "vanhojen" infarktien toteamiseen. Sen sijaan se soveltuu nopean nousunsa ja laskunsa ansiosta hyvin uusiutuvan infarktin toteamiseen. Akuutin sydäninfarktin yhteydessä plasman myoglobiinin huippuarvo ylittää viitealueen ylärajan tavallisimmin noin 5 - 20 -kertaisesti.

Plasman myoglobiinipitoisuus voi nousta myös mm. munuaisten vajaatoiminnassa.

Huomautuksia

Tutkimuksen tulkinnassa on harmaa alue noin 50-100 µg/l viiterajan tuntumassa.

Tutkimus P -Myogl päivitetty 02.12.2020 / AB

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 04.12.2022 klo 01:29.