HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Gammahydroksibutyraatti, seulonta ja varmistus virtsasta

4612 U -GHBCt

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Gammahydroksibutyraatin (gamman) ja gammabutyrolaktonin (lakan) käytön osoittaminen.

Näyteastia

Virtsaputki BD lisäaineeton

Näyte

10 ml kertavirtsaa. Näyte säilyy jääkaapissa noin viikon, jolloin lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana

Yleistä

Tutkimus on tarkoitettu gammahydroksibutyraatin (gamma, GHB) käytön toteamiseen. Gammahydroksibutyraattia ja sen esiastetta gammabutyrolaktonia (lakka, GBL) käytetään päihteenä.

Tulkinta

Vastaus annetaan joko muodossa NEG (varmistettavaa huumausainetta ei pystytä osoittamaan näytteestä) tai lausuntona, jossa kerrotaan mitä huumausaineita näytteestä löytyy. Aineen määrää tai pitoisuutta ei ilmoiteta.

Menetelmä mittaa spesifisesti gammahydroksibutyraattia. Koska aine on myös elimistön oma endogeeninen yhdiste, näyte vastataan positiivisena ainoastaan kun pitoisuustaso 10 µg/ml ylitetään. GHB voidaan todeta virtsasta muutamia tunteja käytön jälkeen.

Huomautuksia

Mikäli samasta näytteestä ei ole pyydetty huumausaineiden pakettitutkimuksia, vaan U -GHBCt pyydetään näytteestä yksittäisenä, suositellaan lisäksi pyydettäväksi U -Manip -tutkimus 21288.

Tutkimus U -GHBCt päivitetty 17.03.2023 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.