HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen P -EtOH (4613) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).
Menetelmä on tarkoitettu etanolimyrkytyksen seulontaluonteiseen toteamiseen, eikä se sovellu esim. oikeuslääketieteellisiin tarkoituksiin.
Li-hepariiniputki 5 ml
1 ml plasmaa, lähetys huoneenlämpöisenä. Säilyvyys kokoverenä 12 h, eroteltuna jääkaapissa tiiviisti korkitettuna 14 vrk. Ihoa ei saa puhdistaa alkoholilla ennen näytteenottoa.
Fotometrinen.
Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina.
Samana päivänä.
Tulos on normaalisti negatiivinen. Pienin ilmoitettava pitoisuus on 0,2 promillea. 1 promille (eli g/l) = 22 mmol/l. Plasman etanolipitoisuus on keskimäärin 15 - 20 % suurempi kuin kokoveren etanolipitoisuus punasolujen sisältämästä etanolista riippuen.
Lievä humalatila vastaa vähintään 0,5 promillen pitoisuutta, keskivahva humalatila 1,5 promillen pitoisuutta. Vakavaa myrkytystilaa vastaava pitoisuus riippuu potilaan tai tutkittavan tottumuksesta alkoholinkäyttöön. Tajunnanhäiriöitä esiintyy 2-3 promillen humalatilasta alkaen. Noin 3 promillen humalatilat ovat vakavia. Tajunnanhäiriöiden arvioinnissa on muistettava myös päihteitten ja lääkeaineiden sekakäytön mahdollisuus.