HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Parvorokkovirus, nukleiinihappo (kval)

4620 -ParvNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, puh 040 547 7390.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Krooninen anemia, aplastinen kriisi, sytopeniat, immuunipuutokset, sikiön parvovirusinfektioepäily ja pitkittynyt artriitti. Tavallisilla parvorokkopotilailla PCR -tutkimus ei yleensä ole tarpeen, vaan vasta-ainetutkimus on informatiivisempi. Muutoinkin samanaikainen vasta- ainetutkimus seerumista on välttämätön.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Nivelneste, selkäydinneste (0.5-1 ml) ja lapsivesi (n.10 ml) kuivaan, tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen; kudospalat fysiologista keittosuolaliuosta sisältävään putkeen; luuydin ja veri (0.5-1 ml) EDTA-putkeen. Tutkimus voidaan tehdä myös seeruminäytteestä (0.5-1 ml), pyyntönä S-ParvNhO KL4344. Menetelmän suuren herkkyyden vuoksi näytteestä toiseen kontaminaatiota on varottava! Näytteet toimitetaan laboratorioon välittömästi. Lyhytaikainen säilytys (1-3 vrk) jääkaappilämpötilassa, muutoin säilytettävä ja lähetettävä pakastettuna.

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Analyysin suorituspaikka: Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, Ruotsi.

Tulokset valmiina

Noin 1-3 viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Parvorokkovirus-DNA:n löytyminen näytteestä yleensä viittaa parvorokkoviruksen aiheuttamaan infektioon. PCR-menetelmän herkkyyden vuoksi positiivinen tulos nivelkalvosta ei välttämättä osoita pitkittyneen artriitin ja parvovirusinfektion syy-yhteyttä. Myös terveillä henkilöillä on parvovirus-DNA:ta nivelkalvossa vuosia infektion jälkeen (Lancet 1997;349:1063-5).

Tutkimus -ParvNhO päivitetty 21.12.2023 / RL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.