HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Respiratoriset mikrobit, nukleiinihappo (kval)

46201 -RespNhO

Osatutkimukset

-AdenNhO, -BopeNhO., -ChpnNhO, -CV19NhO, -hMPVNhO, -InfANhO, -InfBNhO, -KoroNhO, -MypnNhO, -Pin1NhO, -Pin2NhO, -Pin3NhO, -Pin4NhO, -RiEvNhO ja -RSVNhO

Tiedustelut

HUSLAB/ HELSINKI: Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, p. 050 427 2127.

HUSLAB/EKSOTE: Kliinisen mikrobiologian laboratorio puh 040 127 4204

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anu Jääskeläinen: anu.e.jaaskelainenathus.fi / 0407019212 ja sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759

Indikaatiot

Respiratoristen infektioiden diagnostiikka.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näytteeksi soveltuu tikkunäyte nenänielusta ja BAL-näyte.

Näytteenottotikku (nukkatikku) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen n. 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen: sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja.

Vuotoherkiltä potilailta voidaan ottaa vain nenänäyte ja näytetikku viedään sieraimeen 3-5 cm syvyyteen. Samalla tikulla voidaan kerätä soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan keittosuola- tai UTM-putkeen (Copan).

Näytteet ovat mahdollisesti tartuntavaarallisia, joten ne on pakattava siten, että vaikka näyteputki vuotaisi, ei nestettä pääse kuljetuslaatikkoon. Siksi näytteet on pakattava kahteen salpapussiin kuljetusta varten: jokainen näyte omaan salpapussiinsa, ja tämä salpapussi vielä toiseen salpapussiin, johon voi pakata useampia salpapussiin pakattuja näyteputkia. Samaan kuljetuslaatikkoon voi pakata usean potilaan hengitystienäytteitä.

Näyte toimitetaan laboratorioon.

Näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk.

HUOM! Geeliputki ei sovellu näytekuljetusputkeksi.

Menetelmä

monianalyyttipolymeraasiketjureaktio (multiplex-PCR). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin

Yleistä

Tutkimus osoittaa seuraavien hengitystievirusten ja -bakteerien nukleiinihappoa: adenovirus, SARS CoV-2, koronavirus 229E, HKU1, OC43, NL63 (ns. tavanomaiset kausikoronavirukset), rino-/enterovirus (tutkimus ei erottele näitä), influenssa A -virus, influenssa B -virus, parainfluenssavirus 1, 2, 3, 4, respiratorinen synsytiaalivirus, Bordetella pertussis, B. parapertussis, Chlamydia pneumoniae ja Mycoplasma pneumoniae.

Tulkinta

Mikrobin nukleiinihapon löytyminen nenänielunäytteestä on merkki kyseisen mikrobin aiheuttamasta infektiosta.

Ensisijainen nukleiinihaponosoitustesti influenssa-, RSV- ja SARS-CoV-2-virusten osoittamiseksi on päivystyksellisesti tehtävä 22360 -pocABRC.

Hinkuyskäepäilyssä suosittelemme BopeNhO- tutkimusta (4345).

Tutkimus -RespNhO päivitetty 18.01.2024 / HKK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.