HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Respiratoriset mikrobit, nukleiinihappo (kval)

46201 -RespNhO

Osatutkimukset

-AdenNhO, -BopeNhO., -ChpnNhO, -CV19NhO, -hMPVNhO, -InfANhO, -InfBNhO, -KoroNhO, -MypnNhO, -Pin1NhO, -Pin2NhO, -Pin3NhO, -Pin4NhO, -RiEvNhO ja -RSVNhO

Tiedustelut

HUSLAB/ HELSINKI: Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, p. 050 427 2127.

HUSLAB/EKSOTE: Kliinisen mikrobiologian laboratorio puh 040 127 4204

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anu Jääskeläinen: anu.e.jaaskelainenathus.fi / 0407019212 ja sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759

Indikaatiot

Respiratoristen infektioiden diagnostiikka.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näytteeksi soveltuu tikkunäyte nenänielusta ja BAL-näyte.

Näytteenottotikku (nukkatikku) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen n. 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen: sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja.

Vuotoherkiltä potilailta voidaan ottaa vain nenänäyte ja näytetikku viedään sieraimeen 3-5 cm syvyyteen. Samalla tikulla voidaan kerätä soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan keittosuola- tai UTM-putkeen (Copan).

Näytteet ovat mahdollisesti tartuntavaarallisia, joten ne on pakattava siten, että vaikka näyteputki vuotaisi, ei nestettä pääse kuljetuslaatikkoon. Siksi näytteet on pakattava kahteen salpapussiin kuljetusta varten: jokainen näyte omaan salpapussiinsa, ja tämä salpapussi vielä toiseen salpapussiin, johon voi pakata useampia salpapussiin pakattuja näyteputkia. Samaan kuljetuslaatikkoon voi pakata usean potilaan hengitystienäytteitä.

Näyte toimitetaan laboratorioon. Putkipostia ei saa käyttää.

Näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk.

HUOM! Geeliputki ei sovellu näytekuljetusputkeksi.

Menetelmä

monianalyyttipolymeraasiketjureaktio (multiplex-PCR).

Tekotiheys

Arkipäivisin

Yleistä

Tutkimus osoittaa seuraavien hengitystievirusten ja -bakteerien nukleiinihappoa: adenovirus, SARS CoV-2, koronavirus 229E, HKU1, OC43, NL63 (ns. tavanomaiset kausikoronavirukset), rino-/enterovirus (tutkimus ei erottele näitä), influenssa A -virus, influenssa B -virus, parainfluenssavirus 1, 2, 3, 4, respiratorinen synsytiaalivirus, Bordetella pertussis, B. parapertussis, Chlamydia pneumoniae ja Mycoplasma pneumoniae.

Tulkinta

Mikrobin nukleiinihapon löytyminen nenänielunäytteestä on merkki kyseisen mikrobin aiheuttamasta infektiosta.

Ensisijainen nukleiinihaponosoitustesti influenssa-, RSV- ja SARS-CoV-2-virusten osoittamiseksi on päivystyksellisesti tehtävä 22360 -pocABRC.

Hinkuyskäepäilyssä suosittelemme BopeNhO- tutkimusta (4345).

Tutkimus -RespNhO päivitetty 14.03.2023 / RL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.