HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Medium chain acyl CoA dehydrogenaasin puutos (MCAD), ACADM-geenin valtamutaation DNA-tutkimus kudosnäytteestä

4662 Ts-MCAD-D

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio, puh. 09 471 74339 toimisto tai 09 471 75905 lääkäri tai Genetiikanlaboratorio(at)hus.fi

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Pia Alhopuro: pia.alhopuroathus.fi / 0504287259 ja laboraattori Mari Korhonen: mari.korhonenathus.fi / 050 427 9184

Lähete

Geneettiset tutkimukset

Indikaatiot

Riskiraskaudet.

Näyteastia

Eppendorf-putki

Näyte

Istukka- tai solunäyte suositellaan toimitettavaksi eristettynä DNA:na, joka voidaan lähettää huoneenlämpöisenä. Eristämätön näyte lähetetään jääkaappilämpöisenä kylmävaraajilla varustettuna styrox-laatikossa. Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB-talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tuleva näyte toimitetaan osoitteella HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 00006 VASTAUSLÄHETYS. Kiireelliset näytteet pyydetään merkitsemään paketin ulko- ja sisäpuolelle merkinnällä "Kiireellinen".

Menetelmä

Syklinen minisekvensointi. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

4 viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Yleistä

Keskipitkäketjuisten rasvahappojen asyylikoentsyymi-A-dehydrogenaasipuutos on harvinainen, peittyvästi periytyvä rasvahappojen mitokondriaalisen beetaoksidaation häiriö. Sairaudelle on tyypillistä oireiden (hypoglykeeminen kooma) kehittyminen erityisesti infektioiden ja paaston aikana, ja sairauden ensimmäinen ilmenemismuoto voi olla äkkikuolema. MCAD kuuluu vastasyntyneiden aineenvaihduntasairauksien seulontatutkimukseen, ja seulonnan myötä kuolleisuus on merkittävästi vähentynyt. Sairauteen voi liittyä myös vaikeusasteeltaan vaihtelevia hermoston, maksan, lihasten ja sydämen toimintahäiriöitä. MCAD-sairauden aiheuttaa ACADM-geenin geenivirheet. Toistaiseksi lähes kaikilla suomalaisilla potilailla on todettu ACADM-geenin valtamutaatio c.985A>G p.(Lys329Glu) (aiemmin käytetty myös nimeä p.(Lys304Glu)) homotsygoottisena.

Tulkinta

Tutkimus kattaa ACADM-geenin valtamutaation c.985A>G. Mutaation löytyminen homotsygoottisena varmistaa MCAD-taudin diagnoosin. Valtamutaation löytyminen heterotsygoottisena eli vain toisessa ACADM-geenikopiossa osoittaa taudin kantajuuden, jolloin tuloksen kliinistä merkitystä arvioitaessa tulee ottaa huomioon muun, harvinaisemman patogeenisen muutoksen mahdollisuus.

Huomautuksia

Kiireellisestä tutkimuksesta (tulos viiden arkipäivän sisällä) on ilmoitettava etukäteen laboratorioon ja kiireellisyys on merkittävä selvästi lähetteeseen. Tutkimuksesta peritään kiireellisyyslisä eikä jatkotutkimuksia tehdä kiireellisinä ilman erillistä pyyntöä.

Tutkimus Ts-MCAD-D päivitetty 28.03.2023 / LV

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.