HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

NARP-oireyhtymä, mitokondriaalisen DNA:n valtamutaation tutkimus verestä

4666 B -NARP-D

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio, puh. 09 471 74339 toimisto tai 09 471 75905 lääkäri tai Genetiikanlaboratorio(at)hus.fi

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Pia Alhopuro: pia.alhopuroathus.fi / 0504287259 ja lääkäri Anu Wartiovaara: anu.wartiovaaraathelsinki.fi / (09) 471 71965

Lähete

Geneettiset tutkimukset

Indikaatiot

NARP-taudin diagnostiikka, Leigh'n taudin diagnostiikka, sensoristen neuropatioiden erotusdiagnostiikka, ataksioiden erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä eikä se saa jäätyä. Tarvittaessa näytteen voi säilyttää jääkaapissa 1-3 vrk.

Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB-talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tuleva näyte toimitetaan osoitteella HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 00006 VASTAUSLÄHETYS. Kiireelliset näytteet pyydetään merkitsemään paketin ulko- ja sisäpuolelle merkinnällä "Kiireellinen".

Mikäli potilaasta halutaan tutkia muitakin mitokondriaalisia pistemutaatioita, riittää yksi yhteinen näyte. Mikäli potilaan kudosnäytteestä pyydetään Ts-Mitok-D -tutkimus, pistemutaatiot voidaan tutkia samasta näytteestä eikä erillistä verinäytettä tarvita.

Menetelmä

NGS (next generation sequencing, massiivinen rinnakkaissekvensointi).

Tulokset valmiina

8 viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Yleistä

Mitokondriossa on oma 16,6 kb:n kokoinen DNA, joka koodittaa 13 valkuaista ja niiden synteesiin tarvittavat ribosomi- ja siirtäjä-RNAt. Nämä valkuaiset ovat hengitysketjuentsyymien alayksiköitä komplekseissa I, III, IV ja V. Mitokondrioiden DNA periytyy äidin munasoluissa kaikille lapsille. NARP-oireyhtymän (neurogeeninen lihasheikkous, ataksia, retinitis pigmentosa, kouristukset, dementia, kehitysviivästymä ja / tai sensorinen neuropatia) ja joskus Leigh'n oireyhtymän taustalla on kuvattu diagnostinen mitokondrio-DNA:n pistemutaatio T>G tai T>C ATP synteesin 6. alayksikön geenin nukleotidissa 8993 (m.8993T>G tai m.8993T>C). Mutaatioiden määrä korreloi hyvin taudin vaikeusasteeseen, ja vakavin ilmiasu, Leigh'n oireyhtymä, vaatii yli 90 % mtDNA:sta olevan mutatoitunutta.

Tulkinta

Jos näytteessä todetaan m.8993T>G tai m.8993T>C mutaatio, se on diagnostinen NARP-oireyhtymälle tai mitokondriaaliselle Leigh'n taudille.

Huomautuksia

Positiivisen tuloksen jälkeen suositellaan potilaalle ja hänen sukulaisilleen perinnöllisyysneuvontaa, koska mutaatio periytyy maternaalisesti. Mikäli löydös jää negatiiviseksi ja oireisto sopii mitokondriotautiin, kannattaa harkita mtDNA:n läpisekvensointia (22065 Ts-NGSmMT2) tai MIRAS-taudin diagnostiikkaa (kts. 20035 B -POLG-D) tai mitokondriotauteja aiheuttavien tuman geenien tutkimusta (22066 B -NGSgMT3). NARP mutaatio-DNA:n osuus on veressä lähellä samaa kuin lihaksessa. Siksi verinäytteestä tehtävän NARP-mutaatioanalyysin tulos on luotettava, eikä tähän analyysiin tarvita lihaskoepalaa. NARP-mutaatio ei aiheuta lihaskoepalaan mitokondriaalisia poikkeavuuksia.

Kiireellisestä tutkimuksesta (tulos kahden viikon sisällä) on ilmoitettava etukäteen laboratorioon ja kiireellisyys on merkittävä selvästi lähetteeseen. Tutkimuksesta peritään kiireellisyyslisä eikä jatkotutkimuksia tehdä kiireellisinä ilman erillistä pyyntöä.

Tutkimus B -NARP-D päivitetty 31.01.2017 / PA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.