HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Natriureettinen peptidi, B-tyypin(32-), plasmasta

4709 P -BNP

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Päivi Lakkisto: paivi.lakkistoathus.fi / 050 4271458 ja kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 040 486 9961

Indikaatiot

Sydämen vajaatoiminnan diagnostiikka. Akuutin hengenahdistuksen erotusdiagnostiikka, erityisesti sydänperäisen syyn poissulku. Sydänpotilaan riskin arviointi.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

0,5 ml EDTA-plasmaa. Näyte säilyy kokoverenä ja eroteltuna plasmana 4 h huoneenlämmössä sekä 1 vrk jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys eroteltuna pakastettuna enintään 3 kk. Postitse tulevat näytteet tulee lähettää pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin kaikkina vuorokauden aikoina.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Yleistä

B-tyypin natriureettinen peptidi (BNP) on sydänlihassoluista erittyvä peptidihormoni, joka osallistuu elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainon sekä verenpaineen säätelyyn. BNP:n eritys lisääntyy vasteena kammioiden painekuormitukselle ja kammioiden seinämän venytykselle sydämen vajaatoiminnassa ja muissa sydäntä kuormittavissa sairauksissa.

Viitearvot

Kaikki alle 35 ng/l

Tulkinta

HUSLABin BNP-menetelmä on perustettu Abbottin Architect-laitteille. Menetelmä mittaa biologisesti aktiivista BNP-peptidiä. Tulkinnassa noudatetaan European Society of Cardiologyn suositusta (Ponikowski P ym. EurHeartJ 2016, 37, 2129-2200). Stabiilin vaiheen sydänpotilaiden vajaatoiminnan poissulkuraja on 35 ng/l, mutta akuutissa tilanteessa vajaatoiminnan poissulkuraja on 100 ng/l. Sydämen vajaatoiminnan erotusdiagnostiikassa on otettava huomioon mm. keuhkojen sairaudet. Plasman BNP:n pitoisuudet suurenevat iän myötä noin kaksinkertaisiksi keski-ikäisiin verrattuna. Sydämen vajaatoimintaan liittyvät muutokset ovat tätä suurempia, niin että erillisiä iäkkäiden viiterajoja ei ole ollut hyödyllistä perustaa. BNP-tutkimusten tulosvertailu.

HUOMAUTUS! Sakubitriili +valsartaani -yhdistelmälääkitys suurentaa plasman BNP-pitoisuutta, kun hoito tehoaa, vaikka muutoin pitoisuudet pienenevät vajaatoiminnan hoidon edistyessä. Tarvittaessa on silloin neuvoteltava laboratorion kanssa plasman NT-proBNP:n määrityksestä potilaan tilanteen selvittämiseksi.

Huomautuksia

Menetelmä otettu käyttöön 25.4.2017 ja se korvaa aikaisemmin käytössä olleen P -proBNP -menetelmän, joka jää vain erikseen sovittujen yksikköjen käyttöön.

Tutkimus P -BNP päivitetty 15.05.2018 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 15.10.2019 klo 01:09.