HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Influenssa A ja B virus, antigeeni

4746 -InfABAg

Osatutkimukset

Ps-InfAAg ja Ps-InfBAg

Tiedustelut

Lasten ja nuorten sairaalan laboratorio puh. 09 471 75344

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Indikaatiot

Influenssa A- ja/tai B-infektion epäily.

Näyteastia

Muoviastia

Näyte

Ensisijaisesti nenänielun tikkunäyte: Näytteenottotikku (mieluiten nailon tai dacron-tikku, ns. nukkatikku, esim. Copan flocked swab REF 503CS01 tai Ultra Thin REF 525CS01) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen, sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Näytteenottotikku laitetaan Copan UTM viruskuljetusputkeen (Copan UTM R mini tilauskoodi: Z31018) tai max. 3 ml steriiliä keittosuolaliuosta sisältävään kierrekorkilliseen muoviputkeen.Vaihtoehtoisesti kuivan tikun voi säilyttää puhtaassa putkessa huoneenlämmössä, korkeintaan 6 tunnin ajan näytteenotosta. Tällöin on huomioitava, että kuiva tikkunäyte kelpaa ainoastaan pikatestiin. Jos näyte halutaan lähettää tutkittavaksi virologian laboratorioon, on otettava uusi näyte.

Toissijaisesti nenänielun imulimanäyte: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolaa. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Imulimanäyte (2 ml) lähetetään sellaisenaan tiiviillä korkilla suljetussa limankeruuputkessa (ilman letkuja), mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

HUOM! Nenänielutikkujen ja COPAN kuljetuputkien saatavuudessa on tällä hetkellä puutteita. Influenssanäytteeksi voidaan ottaa tikkunäyte nenästä ja erikseen nielusta samaan näytteenottoputkeen: Näytteeksi voidaan ottaa tikkunäyte (mieluiten nailon tai dacron-tikulla) sieraimesta 3-5 cm:n syvyydestä. Sen lisäksi otetaan tikkunäyte nielukaaria ja nielun takaseinän limakalvoa tukevasti pyyhkimällä siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Molemmat tikut voi katkaista samaan kuljetusnestettä sisältävään putkeen.Logistiikka toimittaa Z31018-koodilla (UTM-RT MINIKULJETUSPUTK VIRUKSILLE) tilattaessa korvaavana tuotteena HUSLAB/Elatusaineyksikön valmistamaa Keittosuolaputki 1,5 ml korona-/influenssanäytteille(E00518). Putki on valkokorkkinen Vacuette-putki,jonka korkki on merkitty punaisella. Vaihtoehtoisesti kuivan tikun voi säilyttää puhtaassa putkessa huoneenlämmössä, korkeintaan 6 tunnin ajan näytteenotosta. Tällöin on huomioitava, että kuiva tikkunäyte kelpaa ainoastaan pikatestiin. Jos näyte halutaan lähettää tutkittavaksi virologian laboratorioon, on otettava uusi näyte.

HUS-alueella imulimanäytteet ja nenänielutikkunäytteet otetaan hoitavassa yksikössä. Laboratoriossa otetaan nenätikku- ja nielutikkunäytteitä.

Menetelmä

Immunologinen pikatesti

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Noin tunnissa.

Tulkinta

Influenssapikatestiä ei tulisi käyttää epidemiakauden (joulu-huhtikuu) ulkopuolella. Tällöin suositeltava testi on nenänielun PCR-testi InABRSV (KL 21373).

Positiivinen tulos: Näytteessä on influenssa A- ja/tai B-viruksen antigeenia. Negatiivinen tulos: Näytteessä ei ole influenssa A- eikä B-viruksen antigeenia.

Tulos on normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos on diagnostinen tuoreelle influenssa A- tai B-virusinfektiolle. Negatiivinen tulos ei poissulje influenssavirusinfektiota.

Epäselvä: Harkinnan mukaan otetaan uusi näyte ja/tai pyydetään potilaasta nenänielun PCR-testi InABRSV (KL 21373), joka tutkitaan HUSLABissa Helsingissä.

Huomautuksia

Influenssapikatestiä ei pääsääntöisesti tulisi käyttää epidemiakauden (joulu-huhtikuu) ulkopuolella. Influenssaepäilyssä epidemiakauden ulkopuolella suositeltava testi on PCR-testi (InABRSV KL 21373).

Toiminta epidemiakaudella potilasryhmittäin:

- Hyväkuntoinen, kotiutuva potilas perusterveydenhuollossa: Epidemia-aikana influenssan lääkehoitoratkaisu perustuu pääosin kliiniseen arvioon ja muihin tutkimuksiin. Influenssaepäilyssä voidaan ottaa antigeenitesti InfABAg (KL 4746).

- Terveyskeskussairaalan osastohoitoon joutunut potilas: Epidemia-aikana antigeenitestin InfABAg (KL 4746) sijaan kannattaa käyttää huomattavasti herkempää nenänielun PCR-testiä InABRSV (KL 21373). PCR-testi lähetetään HUSLABiin Helsinkiin seuraavana arkiaamuna tai oman alueen viikonlopun aikataulun mukaisella normaalikuljetuksella tai poikkeustilanteissa päivystysaikana harkinnan mukaan taksilla, jolloin HUSLABin virologian etupäivystäjälle on etukäteen soitettava puh. 040-8374010 tai 040-8374011.

- Hyväkuntoinen kotiutuva potilas sairaalapäivystyksessä: Epidemian alkuvaiheessa influenssadiagnostiikkaa tulee tehdä runsaasti, mutta epidemian aikana diagnoosi voi perustua kliiniseen arvioon +/- antigeenitestiin InfABAg.

- Sairaalahoitoon jäävä potilas: Epidemia-aikana tilataan INABRSVPAK (pakettitutkimus), joka sisältää antigeenitestin (InfABAg) lisäksi varalle otetun herkemmän PCR-testin (InABRSV). Pyyntöpaketti tilataan Weblab Clinicalin Tutkimusvalinta lomakkeella Paketit-kohdassa kirjoittamalla INABRSVPAK- Paketteja-laatikkoon. Influenssaepäilyssä epidemiakauden ulkopuolella tilataan suoraan PCR-testi (InABRSV KL 21373).

Tutkimus -InfABAg päivitetty 23.03.2020 / RL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.10.2021 klo 02:26.