HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Phlebovirus, vasta-aineet

4781 S -PhlebAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, p.050 427 2164

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476 ja lääkäri Olli Vapalahti: olli.vapalahtiathelsinki.fi / 040 838 4015

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Hietakärpäskuumeen (sandfly fever) diagnostiikka. Hietakärpäskuumetta esiintyy laajalla alueella, 20. ja 45. pohjoisten leveysasteiden välillä Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Tavallisimmin tartuntamahdollisuus suomalaismatkailijoilla on Välimeren alueella lähinnä huhtikuun ja lokakuun välillä. Hietakärpäskuumeen oireet: kuume, lihassäryt, päänsärky, silmäoireet, joskus meningiitti (erityisesti Toscana-viruksella).

Myös phleboviruksiin kuuluvan Rift Valley fever -viruksen aiheuttamaa tautia esiintyy ajoittain epidemioina Saharan eteläpuolisessa Afrikassa (virus aiheuttaa mm. verenvuotokuumetta, konjunktiviittia tai hepatiittia). Erillisestä pyynnöstä voidaan tutkia myös vasta-aineet Rift Valley Fever -virus antigeenille (ristireaktioita hietakärpäskuumetta aiheuttavien virusten kanssa ei ole).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Seeruminäyte (1 ml), tarvittaessa II-näyte 10-14 vrk:n kuluttua.

Menetelmä

Immunofluoresenssi (IF). Immunofluoresenssitestissä antigeenina hietakärpäskuumetta aiheuttavat phlebovirukset Naples-, Toscana- tai Sandfly fever Sicily -virus. Ensisijaisesti tutkitaan IgG-luokan vasta-aineet, ja tarvittaessa myös IgM-luokan vasta-aineet.

Erillisestä pyynnöstä voidaan tutkia myös vasta-aineet Rift Valley Fever -virus antigeenille (ristireaktioita hietakärpäskuumetta aiheuttavien virusten kanssa ei ole).

Tekotiheys

Tarpeen mukaan

Tulokset valmiina

1-3 työpäivän aikana näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG- positiivisuuden kanssa ja/tai nelinkertainen titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on diagnostinen löydös. Vasta-aineita on todettavissa viimeistään viikon kuluttua sairastumisesta.

Huomautuksia

Sairastumispäivä ja matkustusanamneesi on tärkeää ilmoittaa tutkimuspyynnön yhteydessä.

Tutkimus S -PhlebAb päivitetty 30.03.2022 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.11.2022 klo 01:28.