HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Rinovirus, nukleiinihappo (kval)

4784 -RinoNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Hengitystieinfektiot

Näyteastia

Tehdaspuhdas purkki/putki

Näyte

Näytteeksi soveltuvat nenänielun imulima ja nenänieluerite. Nenänieluimulimanäyte: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolaa. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Imulimanäyte (2 ml) lähetetään sellaisenaan limankeruuputkessa (ilman letkuja), mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

Nenänielutikkunäyte: Näytteenottotikku (mieluiten nylon tai dacron-tikku ns. nukkatikku) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen: sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Huom! vuotoherkiltä potilailta voidaan ottaa vain nenänäyte ja näytetikku viedään sieraimeen 3-5 cm syvyyteen. Samalla tikulla voidaan kerätä soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan kuljetusnestettä (esim. steriili keittosuola tai viruselatusaine) sisältävään putkeen. Em. viruskuljetusputkia on saatavana myös kaupallisina, esim. Copan UTM (Universal transport medium). HUOM! Geeliputki ei sovellu viruskuljetusputkeksi! Näytteet toimitetaan laboratorioon välittömästi, mieluiten viilennettyinä. Jos pidempiaikaista säilytystä (>3 vrk) tarvitaan, näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Reaaliaikainen käänteiskopiointipolymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen RT-PCR).

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Noin viikon kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Rinovirus RNA:n löytyminen viittaa ko. viruksen aiheuttamaan infektioon.

Tutkimus -RinoNhO päivitetty 04.03.2019 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2022 klo 01:26.