HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kalprotektiini, ulosteesta

4803 F -Calpro

Tiedustelut

HUSLAB Erikoiskemian laboratorio, puh. (09) 471 72942

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277

Indikaatiot

Tulehduksellisten suolistotautien (haavainen koliitti ja Crohnin tauti) ja toiminnallisten suolisto-oireiden erotusdiagnostiikka. Suolistotulehduksen aktiivisuuden arviointi ja hoidon tehon seuranta. Kiireellinen indikaatio: Akuutti koliitti.

Näyteastia

Ulostenäytepurkki

Näyte

Hyvin suljetussa putkessa (1 putki) ulostetta vähintään 1 g, enintään puolet näyteastian tilavuudesta. Putken tulee olla ulkopinnaltaan puhdas. Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä mikäli näyte perillä vuorokauden kuluessa. Säilytys +4C .

Huom! Vain yksi näyteputki per tutkimuspyyntö ja tunnistetarra, toimitettavaksi analysoivaan laboratorioon.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen.

Tulokset valmiina

14 päivän kuluessa. Kiireellisenä pyydetyt 3 arkipäivän kuluessa.

Viitearvot

Kaikki alle 100 µg/g

Tulkinta

Ulosteen kalprotektiini on pääosin neutrofiileistä peräisin oleva proteiini, jonka pitoisuus ulosteessa kohoaa suoliston inflamaation seurauksena. Kohonnut kalprotektiinitaso erottaa tulehdukselliset suolistotaudit toiminnallisista oireista sekä aikuisilla että lapsilla. Kalprotektiinin pitoisuus korreloi kliinisesti ja endoskooppisesti todettuun taudin aktiviteettiin. Kalprotektiini säilyy ulosteessa melko hyvin ja se on tasaisesti jakautunut ulosteeseen. Kertanäytteen ja ulostekeräyksen luotettavuus on yhtä hyvä.

Huomautuksia

Mikäli tutkittavalla on akuutti koliitti ja ulosteen kalprotektiini-tulos tarvitaan hoitopäätöksiä varten nopeasti, tutkimus voidaan tilata kiireellisenä. Nämä laboratorio pyrkii vastaamaan 3 arkipäivän kuluessa.

Laboratorioon saa toimittaa vain yhden näytepurkin per tutkimuspyyntö. Mikäli asiakas toimittaa kaksi näytepurkkia, vain toiseen niistä liimataan tunnistetarra ja toinen hävitetään.

Tutkimus F -Calpro päivitetty 03.11.2022 / OI

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 09.12.2022 klo 01:29.