HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kalprotektiini, ulosteesta

4803 F -Calpro

Tiedustelut

HUSLAB Erikoiskemian laboratorio, puh. (09) 471 72942

Yhteyshenkilöt

kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Tulehduksellisten suolistotautien (haavainen koliitti ja Crohnin tauti) ja toiminnallisten suolisto-oireiden erotusdiagnostiikka. Suolistotulehduksen aktiivisuuden arviointi ja hoidon tehon seuranta. Kiireellinen indikaatio: Akuutti koliitti.

Näyteastia

Ulostenäytepurkki

Näyte

Hyvin suljetussa putkessa ulostetta vähintään 1 g, enintään puolet näyteastian tilavuudesta. Putken tulee olla ulkopinnaltaan puhdas. Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä mikäli näyte perillä vuorokauden kuluessa. Säilytys +4C .

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen.

Tekotiheys

Neljä kertaa viikossa

Tulokset valmiina

14 päivän kuluessa. Kiireellisenä pyydetyt 3 arkipäivän kuluessa.

Viitearvot

Kaikki alle 100 µg/g

Tulkinta

Ulosteen kalprotektiini on pääosin neutrofiileistä peräisin oleva proteiini, jonka pitoisuus ulosteessa kohoaa suoliston inflamaation seurauksena. Kohonnut kalprotektiinitaso erottaa tulehdukselliset suolistotaudit toiminnallisista oireista sekä aikuisilla että lapsilla. Kalprotektiinin pitoisuus korreloi kliinisesti ja endoskooppisesti todettuun taudin aktiviteettiin. Kalprotektiini säilyy ulosteessa melko hyvin ja se on tasaisesti jakautunut ulosteeseen. Kertanäytteen ja ulostekeräyksen luotettavuus on yhtä hyvä.

Huomautuksia

Mikäli tutkittavalla on akuutti koliitti ja ulosteen kalprotektiini-tulos tarvitaan hoitopäätöksiä varten nopeasti, tutkimus voidaan tilata kiireellisenä. Nämä laboratorio pyrkii vastaamaan 3 arkipäivän kuluessa.

Tutkimus F -Calpro päivitetty 16.10.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 09.08.2020 klo 01:10.