HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae, nukleiinihappo (kval)

4816 U -CtGcNhO

Osatutkimukset

U -ChtrNhO ja U -GcNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotyöpiste, puh. 050 427 2125/ 040 5477390.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- infektiot kuten uretriitti, epididymiitti, konjunktiviitti, reaktiivinen artriitti, Reiterin tauti, servisiitti, endometriitti, salpingiitti, bartoliniitti, perihepatiitti ja oireettomien kantajien seulonta HUOM! Mikäli kysymyksessä on oireinen N.gonorrhoeae -infektio tai sen epäily, suosittelemme ensisijaisesti N.gonorrhoeae - viljelytutkimusta.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

ENSIVIRTSANÄYTTEET: Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 10-30 ml virtsaa (= ensivirtsa) kerätään joko kotona tai laboratoriossa tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, josta laboratoriossa siirretään yhden vuorokauden kuluessa näytteenotosta näyteputken mukana olevalla pipetillä noin 2 ml virtsaa "Aptima Urine Specimen" -putkeen (keltainen putki). Putkessa kahden viivan väli, "ikkuna", on merkkinä oikeasta tilavuudesta. Korkki suljetaan heti. HUOM. Korkin folio-osaan ei saa koskea, eikä tehdä merkintöjä. Näyteputken "ikkunaa" ei saa peittää tarralapulla. Näytteet säilytetään ja kuljetetaan +2 - + 30 C:ssa näytteet tutkivaan laboratorioon. Virtsanäytteet säilyvät tutkimuskelpoisina huoneenlämmössä 30 päivää. Näytteet on kuitenkin varminta toimittaa laboratorioon mahdollisimman nopeasti testituloksen luotettavuuden takaamiseksi. Nukleiinihappo-osoitusta varten ei suositella virtsanäytteen pakastamista.

Ensivirtsanäytteiden näyteputkia, tuotenumero 1040, voi tilata suoraan testin toimittajalta: Immuno Diagnostic Oy, sähköpostiosoite: info att immunodiagnostic.fi, tai puhelimitse 03-615 370. Näyteputket ovat ilmaisia HUSLAB/ Virologian asiakkaille.

TIKKUNÄYTTEET: Kts. tutkimus -CtGcNhO (1738).

Menetelmä

Transkriptiovälitteinen monistusmenetelmä (TMA). Akkreditoitu menetelmä.

Chlamydia trachomatis LGV-infektioepäilyssä katso tutkimus CtJtNhO.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

4 työpäivän kuluessa näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Positiivinen tulos on osoitus joko Chlamydia trachomatis-, Neisseria gonorrhoeae- tai molempien samanaikaisesta infektiosta. Nukleiinihappotestit ovat herkempiä kuin viljelytutkimukset ja ne voivat olla positiivisia 1-3 viikkoa annetun antimikrobihoidon jälkeen, kun kumpikaan mikrobeista ei ole viljeltävissä. Oireisissa tai epäillyissä tippuri-infektioissa tulee teettää myös Neisseria gonorrhoeaen bakteeriviljely, jolloin saadaan selville myös bakteerin antibioottiherkkyys.

Tutkimus U -CtGcNhO päivitetty 14.03.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.11.2023 klo 00:40.