HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae, nukleiinihappo (kval)

4816 U -CtGcNhO

Osatutkimukset

U -ChtrNhO ja U -GcNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotyöpiste, puh. 050 427 2125/ 040 5477390.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- infektiot kuten uretriitti, epididymiitti, konjunktiviitti, reaktiivinen artriitti, Reiterin tauti, servisiitti, endometriitti, salpingiitti, bartoliniitti, perihepatiitti ja oireettomien kantajien seulonta HUOM! Mikäli kysymyksessä on oireinen N.gonorrhoeae -infektio tai sen epäily, suosittelemme ensisijaisesti N.gonorrhoeae - viljelytutkimusta.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

ENSIVIRTSANÄYTTEET: Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 20-30 ml virtsaa (= ensivirtsa) kerätään joko kotona tai laboratoriossa tehdaspuhtaaseen keräysastiaan. Jos näytemäärä on alle 20 ml tai yli 30 ml, pitää näyte hylätä. Laboratoriossa siirretään keräysastiasta yhden vuorokauden kuluessa näytteenotosta näyteputken mukana olevalla pipetillä noin 2 ml virtsaa "Aptima Urine Specimen" -putkeen (keltainen putki). Putkessa kahden viivan väli, "ikkuna", on merkkinä oikeasta tilavuudesta. Korkki suljetaan heti. HUOM. Korkin folio-osaan ei saa koskea, eikä tehdä merkintöjä. Näyteputken "ikkunaa" ei saa peittää tarralapulla. Näytteet säilytetään ja kuljetetaan +2 - + 30 C:ssa näytteet tutkivaan laboratorioon. Virtsanäytteet säilyvät tutkimuskelpoisina huoneenlämmössä 30 päivää. Näytteet on kuitenkin varminta toimittaa laboratorioon mahdollisimman nopeasti testituloksen luotettavuuden takaamiseksi. Nukleiinihappo-osoitusta varten ei suositella virtsanäytteen pakastamista.

Ensivirtsanäytteiden näyteputkia, tuotenumero 1040, voi tilata suoraan testin toimittajalta: Immuno Diagnostic Oy, sähköpostiosoite: info att immunodiagnostic.fi, tai puhelimitse 03-615 370. Näyteputket ovat ilmaisia HUSLAB/ Virologian asiakkaille.

TIKKUNÄYTTEET: Kts. tutkimus -CtGcNhO (1738).

Menetelmä

Transkriptiovälitteinen monistusmenetelmä (TMA). Akkreditoitu menetelmä.

Chlamydia trachomatis LGV-infektioepäilyssä katso tutkimus CtJtNhO.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

4 työpäivän kuluessa näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Positiivinen tulos on osoitus joko Chlamydia trachomatis-, Neisseria gonorrhoeae- tai molempien samanaikaisesta infektiosta. Nukleiinihappotestit ovat herkempiä kuin viljelytutkimukset ja ne voivat olla positiivisia 1-3 viikkoa annetun antimikrobihoidon jälkeen, kun kumpikaan mikrobeista ei ole viljeltävissä. Oireisissa tai epäillyissä tippuri-infektioissa tulee teettää myös Neisseria gonorrhoeaen bakteeriviljely, jolloin saadaan selville myös bakteerin antibioottiherkkyys.

Tutkimus U -CtGcNhO päivitetty 14.06.2024 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.