HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen nU-Alb (4836) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
U -Alb
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)
Diabeettisen nefropatian ja muiden glomerulusvaurioiden varhaistoteaminen ja seuranta.
Suositeltava keräysaika on vähintään 6 tuntia. Keräyksen alkamis- ja päättymisajat merkitään muistiin minuutin tarkkuudella. Tulos on luotettavin, jos potilas on virtsan keräysaikana levossa. Näyteastia säilytetään huoneenlämmössä keräyksen ajan, säilöntäainetta ei saa käyttää.
Virtsaputki lisäaineeton 4 ml
Virtsan tilavuus mitataan, ja hyvin sekoitetusta virtsasta lähetetään näyte laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Virtsamäärä, keräyksen alkamis- ja päättymisajat on kirjattava. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon.
Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Arkipäivisin.
Samana päivänä
Normaali löydös alle 20 µg/min
Mikroalbuminuria (alkava nefropatia) 20 - 200 µg/min
Makroalbuminuria (kliininen nefropatia) yli 200 µg/min
Tutkimusta käytetään ensisijaisesti diabeettisen nefropatian varhaisdiagnostiikkaan, mutta virtsan albumiinieritys voi lisääntyä muustakin perussyystä johtuvasta glomerulusvauriosta. Lisäksi albuminurian muita syitä voivat olla mm. verenpainetauti, sydämen vajaatoiminta, virtsatieinfektio (plasmavuoto rakon limakalvon läpi), kuumeiset tulehdussairaudet ja makroskooppinen hematuria.
Glomerulaarisessa munuaisvauriossa albumiinin eritys virtsaan lisääntyy. Lisääntymisen ollessa lieväasteista munuaismuutokset ovat vielä palautuvia, joten varhaisdiagnoosi ja ajoissa aloitettu tehostettu sokeritasapainon ylläpito tai muu hoito ovat oleellisen tärkeitä. Liuskakokeet antavat positiivisen tuloksen vasta albumiinipitoisuudella 200 - 300 mg/l, jolloin munuaisvaurio ei enää ole palautuva.
Tutkimus suoritetaan luotettavimmin yövirtsasta (nU-Alb), koska fyysiseen rasitukseen tai ortostaattiseen proteinuriaan liittyvät mahdolliset virheet jäävät tällöin pois.