HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Interleukiini 8, seerumista

4843 S -IL8

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Tulehdusten ja sepsiksen diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Näyte otetaan kylmänäytteenottona. Seerumi erotetaan mahdollisimman nopeasti ja pakastetaan. Lähetys pakastettuna.

Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

5 - 8 työpäivää.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI alle 15 pg/ml

Tulkinta

IL6 ja IL8 ovat proinflammatorisia sytokiineja, jotka toimivat tulehduksen välittäjäaineina. Proinflammatoristen sytokiinien määrityksiä voidaan käyttää arvioitaessa onko potilaalla systeeminen tulehdus (systemic inflammatory response, SIRS) sekä arvioitaessa tulehduksen voimakkuutta. SIRS:n voi aiheuttaa sepsis, laaja-alainen trauma tai palovamma, autoimmuunitauti tai sydämen iskemia- reperfuusiotapahtuma.

Sepsiksen diagnostiikassa aikuisilla ja vastasyntyneillä IL6:n ja IL8:n määrityksistä on hyötyä, koska niiden tasot ovat koholla ennen CRP-arvon nousua. Määrityksistä on myös apua epäiltäessä esim. kryptogeenisen infektion laukaisemaan SIRS:iä. Määritykset ovat kuvattujen tilojen alkuvaiheissa esim CRP:tä parempia prognostisessa mielessä. IL8:n pitoisuudet kohoavat muita sytokiineja herkemmin keuhkosairauksissa, kuten kehittyvässä ARDS:ssa. Sytokiinimääritykset ovat kuitenkin differentiaalidiagnostisessa mielessä epäspesifisiä.

Huomautuksia

Alihankintalaboratorio ja viitevälimuutos 1.11.17. Aikaisempi viiteväli alle 62 ng/l.

Tutkimus S -IL8 päivitetty 12.03.2024 / OI

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.