HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Beeta-hydroksibutyraatti, plasmasta

4854 P -OHButyr

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. (09) 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Diabeettisen ketoosin ja ketoasidoosin diagnostiikka ja seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Näytteenotto hepariiniputkeen, tarvittaessa geelillinen mikroputki käy. Vähintään 0.2 ml plasmaa. Näyte säilyy hyvin kokoverenä sekä sentrifugoituna solujen päällä huoneenlämmössä. Vastaus tarvitaan kiireisenä, joten näyte analysoidaan aina heti sen saavuttua analysoivaan laboratorioon. Seerumi tai EDTA -plasma eivät sovellu näytteeksi, koska niiden tulostaso poikkeaa hepariiniplasmanäytteen tulostasosta.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Päivittäin kaikkina vuorokauden aikoina.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

KAIKKI alle 0.2 mmol/l

Tulkinta

Beeta-hydroksibutyraatti on ketoaineiden pääkomponentti. Sitä muodostuu asetoasetaatista, jota syntyy maksan poltettaessa rasvahappoja epätäydellisesti. Diabeettisessa ketoasidoosissa esiintyy selvästi kohonneita pitoisuuksia, jopa yli 5 mmol/l. Lievästi tai kohtalaisesti kohonneita pitoisuuksia voi esiintyä myös paastossa, hiilihydraattiniukan ruokavalion johdosta, anoreksiassa, oksentelussa, korkeassa kuumeessa, vaikeassa hypertyreoosissa ja Cushingin taudissa.

Huomautuksia

Tutkimus käytössä Meilahden kampuksen automaatiolaboratoriossa ja Jorvin sairaalalaboratorioissa. Muut HUS-alueen sairaalat, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala: Pyydä 8790 B -OHButM ketoaineiden kiireellistä osoittamista varten.

Tutkimus P -OHButyr päivitetty 18.07.2023 / CP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.