HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Influenssa A-virus, nukleiinihappo (kval)

4896 -InfANhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Influenssa A -virusinfektioiden diagnostiikka. HUOM! Tämä tutkimus sisältyy myös ns. influenssa A -pakettiin.

Näyte

Ensisijaisesti nenänielun tikkunäyte: Näytteenottotikku (mieluiten nailon tai dacron-tikku, ns. nukkatikku, esim. Copan flocked swab REF 503CS01 tai Ultra Thin REF 525CS01) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen, sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Näytteenottotikku laitetaan Copan UTM viruskuljetusputkeen (Copan UTM R mini tilauskoodi: Z31018) tai max. 3 ml steriiliä keittosuolaliuosta sisältävään kierrekorkilliseen muoviputkeen.

Toissijaisesti nenänielun imulimanäyte: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolaa. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Imulimanäyte (2 ml) lähetetään sellaisenaan tiiviillä korkilla suljetussa limankeruuputkessa (ilman letkuja), mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

Vuotoherkiltä tikkunäyte nenästä ja erikseen nielusta samaan näytteenottoputkeen: Vuotoherkiltä potilailta tai tilanteen muuten niin vaatiessa, voidaan ottaa tikkunäyte (mieluiten nailon tai dacron-tikulla) sieraimesta 3-5 cm:n syvyydestä. Sen lisäksi otetaan tikkunäyte nielukaaria ja nielun takaseinän limakalvoa tukevasti pyyhkimällä siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Molemmat tikut voi katkaista samaan kuljetusnestettä (esim. steriili keittosuola tai viruselatusaine) sisältävään putkeen.

Menetelmä

Reaaliaikainen käänteiskopiointipolymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen RT-PCR). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

1-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Influenssa A-viruksen nukleiinihapon löytyminen on merkki ko. viruksen aiheuttamasta infektiosta.

Huomautuksia

Influenssa A (H1N1)v -infektiota epäiltäessä ensisijainen tutkimuspyyntö on -InfvNhO. -InfvNhO -tutkimus sisältää seulontana tehtävän -InfANhO-tutkimuksen ja tarvittaessa, ilman eri pyyntöä tehtävän H1N1v -tyypityksen.

Tutkimus -InfANhO päivitetty 04.03.2019 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 27.01.2022 klo 01:28.