HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

EEG ambulatorinen pitkäaikaisrekisteröinti, kaikki ikäryhmät

4908 Pt-EEGAmb1

Tiedustelut

KNF-osastot: Jorvin sairaala (09) 471 82010, Uusi lastensairaala (09) 471 80500.

Indikaatiot

Ambulatorinen EEG on yleensä 1-3 vuorokautta kestävä polikliininen tutkimus. Tutkimuksella pyritään selvittämään epileptisiksi epäiltyjä kohtauksellisia oireita, joita ei muilla polikliinisilla EEG-tutkimuksilla ole saatu riittävästi selvitetyksi. Tutkimus tilataan Apotti-järjestelmästä tai paikallisesta potilas- tai laboratoriotietojärjestelmästä.

Esivalmistelu

Hiusten tulee olla puhtaat ja kuivat, hiustenmuotoilutuotteita ei saa käyttää. Jatkuvaa lääkitystä (esim. epilepsialääkkeitä tai neuroleptejä) ei pidä keskeyttää. Keskushermostoon vaikuttavien tarvittaessa käytettävien lääkkeiden käyttöä olisi hyvä välttää rekisteröinnin aikana, jos se on mahdollista.

Menetelmä

EEG:tä mitataan elektrodien avulla pään iholta. EEG:n lisäksi mitataan EKG:ta ihon pinnalta. Signaali rekisteröidään potilaan mukana kulkevaan pieneen laitteeseen. Tutkimuksen valmistelut sairaalassa kestävät 1-1,5 tuntia.

Rekisteröinti kestää 1-3 vuorokautta. Osassa tutkimuksia potilas käy tutkimuksen kuluessa osastolla tarkistuttamassa elektrodit, tähän annetaan yksilökohtaiset ohjeet tutkimusta tekevän hoitajan toimesta.

Rekisteröinnin aikana potilas, hänen hoitajansa tai omaisensa pitävät kirjaa mahdollisista kohtauksista ja muista tapahtumista (kuten ruokailu, nukkumaanmeno yms). Potilas voi elää normaalia elämää rekisteröinnin aikana, kuitenkin siten, että välttää hikoilua ja jatkuvaa ruokien napostelua. Suihkussa ei saa käydä.

Rekisteröinti puretaan viimeisen vuorokauden jälkeen, yleensä KNF-osastolla. Tutkimuksessa käytetään elektrodipastaa, jota ei saada kokonaan pois ilman hiusten pesua. Osastolla ei ole mahdollisuutta hiusten pesuun.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Uusi lastensairaala, Jorvin sairaala: Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Apotti -järjestelmään. Lisäksi lausunto voi olla luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä.

Huomautuksia

Tutkimus tilataan Pt-EEG-Amb1-tutkimuskoodilla. Tarvittaessa KNF-osasto lisää toisen vuorokauden laskutuskoodin Pt-EEG-Amb2.

Tutkimus Pt-EEGAmb1 päivitetty 22.02.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.