HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Magnetoenkefalografia (MEG), laaja ad 3h, interiktaalinen, lapset ja aikuiset

4916 Pt-MEG-3

Tiedustelut

KNF-osastot: Uusi lastensairaala (09) 471 80500

Yhteyshenkilöt

lääkäri Juha Wilenius: juha.wileniusathus.fi / 0504286499 ja erikoislääkäri Päivi Nevalainen: paivi.nevalainenathus.fi / 050-3405981 / 09-47180500

Indikaatiot

MEG:n tärkein indikaatio on interiktaalisten ja/tai iktaalisten epileptiformisten ilmiöiden paikantaminen osana epilepsiakirurgiaharkinnassa olevan potilaan preoperatiivista selvittelyä. MEG:llä voidaan myös paikantaa toiminnallisesti tärkeitä aivokuorialueita (esim. tunto- ja näköaivokuori) neurokirurgisilla potilailla.

Esivalmistelu

Hiusten tulee olla puhtaat ja kuivat, hiustenmuotoilutuotteita ei saa käyttää. Tutkimuksessa käytetään elektrodipastaa, jota ei välttämättä saada kokonaan pois ilman hiusten pesua. Laboratoriossa on mahdollisuus käydä suihkussa tutkimuksen jälkeen. Tavallisesta poikkeavaa kahvin, kolajuomien, teen ja energiajuomien juomista tuleevälttää erityisesti 2 tunnin ajan ennen tutkimuksen alkua. Lapsipotilailla tulee olla aina saattaja mukana. Tutkimushuoneessa saa olla lapsen lisäksi mukana saattaja. Sisaruksille tulee järjestää hoitopaikka tutkimuksen ajaksi.

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että potilas on tutkimukseen tullessa väsynyt ja edeltävän yön yöuni on jäänyt selvästi normaalia lyhyemmäksi. Lasta valvotetaan tutkimusta edeltävästi riittävästi (vanhemman arvion mukaan), jotta hän nukahtaa tutkimuksen aikana. On erittäin tärkeää, että lapsi ei nukahda matkalla tutkimukseen.

Viitteelliset valvotusajat: - Alle 1-vuotiaat: hereillä 3 tuntia ennen tutkimusta - 1-5v: nukkumaan normaaliin nukkumaanmenoaikaan, herätys 2 tuntia aikaisemmin kuin normaalisti - 6-12v: nukkumaan 2 t normaalia nukkumaanmenoaikaa myöhemmin, herätys klo 5 - yli 13 vuotiaat: nukkumaan 2 t normaalia nukkumaanmenoaikaa myöhemmin, herätys klo 4 (moottoriajoneuvon kuljettamista kannattaa tutkimuspäivänä välttää valvomisen aiheuttaman väsymyksen takia.)

Ennen tutkimusta tulee olla otettuna pään T1-painotteinen 3D sarja. Tilaava yksikkö varaa potilaalle MRI-ajan.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Menetelmä

Tutkimus tehdään potilaan ollessa makuu- tai istuma-asennossa. MEG-signaali mitataan kypärän mallisella anturistolla niin, että potilaan pää on mittauskypärän sisällä. Lisäksi mitataan EEG:tä elektrodimyssyn avulla pään iholta ja silmänliikkeitä sekä EKG:ta ihon pinnalta. Valveessa aivotoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä aktivaatioina silmien avaamista ja sulkemista. Tutkimuksessa rekisteröidään aina ärsykkeetöntä aikaa potilaan maatessa selällään rentoutuneena, tavoitteena on saada mukaan vireydentilan laskua ja hieman unta.

Lisäksi potilaalle voidaan esittää/antaa tunto-, kuulo- tai näköärsykkeitä kyseisten aivoalueiden paikantamiseksi. Tutkimuksen kesto n. 3-4 tuntia. Tutkimus on vaaraton ja sen aikana on mahdollista pitää taukoja.

Yleistä

Lähettävä yksikkö tilaa tulkin tutkimukseen.

Tulkinta

MEG:n tulkitsee menetelmään erityisesti perehtynyt KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Apotti-järjestelmään liitteineen.

Tutkimus Pt-MEG-3 päivitetty 07.12.2022 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.