HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Magnetoenkefalografia (MEG), erikoistekniikka ad 6h, lapset ja aikuiset

4917 Pt-MEG-Et

Tiedustelut

KNF-osasto Meilahti (09) 471 7292

Indikaatiot

MEG:sta hyötyvät aivokasvain- ja epilepsiakirurgiapotilaat. MEG:n avulla voidaan preoperatiivisesti paikantaa tärkeitä aivokuorialueita (esim. tunto-, liike-, puhe-, kuulo- ja näköaivokuori), jottei näitä vahingoitettaisi leikkauksessa/sädehoidolla. Myös epilepsiafokuksia voidaan paikantaa MEG:lla. MEG:n avulla saatu informaatio auttaa neurokirurgisen leikkauksen/sädetyksen suunnittelua ja toteutusta.

Esivalmistelu

Erityisiä esivalmisteluja ei tarvita ja tutkimuksella ei ole jälkivaikutuksia. Syödä ja juoda saa normaalisti sekä ottaa lääkärin määräyksen mukaiset lääkkeet. Sydämen tahdistimesta tulee ilmoittaa.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Suoritus

Potilas istuu/makaa kypärä päässään suojahuoneessa yksin/hoitajan kanssa. Hänelle voidaan esittää/antaa erilaisia eri aivokuorialueita stimuloivia ärsykkeitä tai mitataan aivojen spontaaniaktiviteettia. Epilepsiapotilailla voidaan käyttää erilaisia provokaatioita: torke/unideprivaatio/shakkiruudut/lääkeainereduktio. Tutkimuksen kesto 2-3 tuntia.

Menetelmä

Mitataan ja paikannetaan esim. tunto-,liike- tai kuuloärsykkeiden synnyttämiä magneettikenttiä tai epileptisten fokusten aiheuttamaa aktiviteettia kallon ulkopuolelta.

Tulkinta

Paikannetaan funktionaalisesti tärkeitä aivokuorialueita ja epilepsiafokuksia.

Viitearvot: Yleisesti tunnetut aivojen edustusalueet erilaisille ärsykkeille.

Paperitulostus MRI:n kanssa tai ilman. Digitaaliset MRI-kuvat dipoleineen Töölöön ja Sädehoitoyksikköön. Lausunnon antaa aiheeseen perehtynyt lääkäri.

Vasta-aiheet: Sydämentahdistin, ko-operoimaton potilas.

Huomautuksia

Lähete toimitetaan etukäteen Meilahden sairaalan KNF-osastolle. Lähetteessä tulee käydä ilmi, mitä tarkoitusta varten tutkimusta pyydetään, missä mahdollinen kasvain sijaitsee ja mitä aivokuoren alueita halutaan paikantaa. Tarkoissa paikannuksissa tehdään lähete myös Meilahden MRI:hin, joka otetaan Kylmälaboratorion ohjeiden mukaisesti (mainitse!) MEG:n jälkeen. KNF-osasto varaa potilaalle MEG- (+ mahd. MRI-) tutkimusajan ja ilmoittaa sen sekä potilaalle että lähettävälle yksikölle.

Tutkimus Pt-MEG-Et päivitetty 24.05.2021 / KHS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 26.11.2022 klo 01:29.