HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Leikkauksen aikainen neurofysiologinen valvonta, yksi menetelmä

4924 Pt-IOM-1

Tiedustelut

KNF, Meilahden sairaala (09) 471 72492

Yhteyshenkilöt

vs ylilääkäri Leena Lauronen: leena.lauronenathus.fi / 050-4272119 ja lääkäri Erika Kirveskari: erika.kirveskariathus.fi / (09) 471 72493

Indikaatiot

Lähetteeseen toivotaan selkeää kysymyksen asettelua. Siinä on käytävä selvästi ilmi leikkauksen laatu sekä ne keskus- ja ääreishermoston osat joita toivotaan monitoroitavan. Kaikkien entuudestaan poikkeavien monitorointien osalta tulee yksityiskohdista keskustella lisäksi suoraan IOM- tutkimuksen suorittavan KNF-lääkärin kanssa. Tutkimuksessa tarkkaillaan aivojen, selkäytimen ja ääreishermoston sähköistä toimintaa leikkauksen aikana. Pyrkimyksenä on havaita hermostoon kohdistuvat uhkatilanteet riittävän ajoissa niiden välttämiseksi.

Menetelmä

Aivojen, ääreishermojen ja lihasten sähköisiä ilmiöitä mitataan ihon pinnalle asetettavilla pintaelektrodeilla tai ihon alle (tai lihakseen) asetettavilla neula- ja lankaelektrodeilla. Jännitevaihtelu vahvistetaan ja tallennetaan IOM-laitteeseen. Hermojen ja lihasten toiminnasta tarkkaillaan sekä spontaania aktiivisuutta että niiden reaktioita sähköisiin tai mekaanisiin ärsykkeisiin.

Tutkimus Pt-IOM-1 päivitetty 22.01.2015 / KHS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.01.2020 klo 01:13.