HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-ImpOsk (4930) Impulssioskillometria uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=4930
Tutkimuksen Pt-ImpOsk (4930) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KLF-yksikkö Peijas (09) 471 67407, KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020
Obstruktiivisten keuhkosairauksien selvittely silloin kuin potilaan kooperaatio ei riitä tavalliseen spirometriaan. Oskillometrian etuna on, että se suoritetaan normaalin lepohengityksen aikana. Tutkimus onnistuu lapsilla joskus kahden vuoden iässä ja kolmen vuoden iästä lähtien jo useimmiten.
Lääkitys: Diagnostinen tutkimus ilman keuhkoputkia laajentavaa lääkitystä, muulloin potilaan normaalisti käyttämä lääkitys.
Nautintoaineet ja ruokailu: 4 tuntia tupakoimatta, 2 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1,5 vrk ilman alkoholia.
Tutkittava hengittää suukappaleen kautta laitteeseen ensin perustilassa ja sitten bronkodilataation jälkeen. Nenä on suljettuna erillisellä pidikkeellä ja poskia tuetaan sormin. Tehdään 3-5 kappaletta 20-40 sekunnin mittaista nauhoitusta. Koherenteimmat hengitykset (vähintään neljä) valitaan keskiarvoistukseen. Virhelähteinä ovat mm. levottomuus, läähätys, nieleminen, kielitulppa ja ilmavuoto suusta. Bronkodilataatiokokeineen tutkimus kestää 45 minuuttia.
Oskillometrin paineaaltogeneraattori antaa hengitysteihin värähtelyä taajuuksilla 5-35 Hz. Impulssin etenemistä vastustaa hengitysteiden impedanssi (Zrs) joka koostuu resistanssista (Rrs) ja reaktanssista (Xrs). Nämä esitettään tulosteissa oskillaatiotaajuuden funktiona jolloin ns. resonanssitaajuudella (Fr) reaktanssi on 0.
Perifeerisessä keuhkoputkiahtaumassa erityisesti Rsr5 suurenee ja Xrs5 pienenee. Z-score R5:ssä > +2 on poikkeava ja X5:ssä < -2. Mittaustulosten hajonta on suurempi kuin spirometriassa joten viitearvoon nähden vasta >50 %:n nousu Rsr5-arvossa on patologinen. Xrs-arvoissa käytetään absoluuttisia muutoksia jolloin >0,2 kPa/l*s pieneneminen on poikkeavaa. 2-7-vuotiaille lapsille on käytettävissä kotimaiset (Malmberg P ym. Duodecim 2001:117:1541-44) ja tätä vanhemmille keskieurooppalaiset viitearvot. Bronkodilataatiokokeessa obstruktio on merkitsevästi palautuva mikäli Rsr5 pienenee vähintään 37 % ja/tai Fr pienenee vähintään 44 %.
Restriktiivisissä keuhkosairauksissa tulkinta on vaikeata.
Vastaus sisältää mittauskäyrät, tulokset ja lääkärin lausunnon.
Tutkimusta ei suositella tehtäväksi ennen kuin hengityselintulehduksen kliinisestä paranemisesta on kulunut 2 viikkoa. Keuhkotuberkuloosiepäillyille tutkimus tehdään kolmen negatiivisen yskösvärjäysnäytteen jälkeen. Covid-19-infektion jälkeen hengitysfunktiomittauksia voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3 kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen. Muista tartuntavaaroista on informoitava tutkivaa yksikköä.